Mami rétese (rétestészta másképp)
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 dl
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1/2 liter
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
1/2 liter
rétesliszt |
349 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
3-4 evőkanál
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
15 dkg
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
1 ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A hozzávalókból, némi vízzel, gyúrj sima tésztát. Ne legyen se túl kemény se túl lágy. Kicsit hagyd pihenni. Osszad 6 egyforma részre, dolgozd kis, sima gombócokká és nyújtsd egyforma körökre. 15 dkg zsírt keverj 3-4 kanál liszttel simára és kend meg vele, a kinyújtott lapokat egyenletesen, rakd egymás tetejére őket úgy, hogy egyik se lógjon túl vagy legyen kisebb a másiknál. Tedd egy tányérra, borítsd le és tedd 2 órára meleg helyre. Terítsd le a legnagyobb asztalodat egy nehéz terítővel vagy lepedővel. Szórd meg rétesliszttel és rakd rá a tésztát. Először nyújtó fával nyújtsd kb 60-70 centis körre vigyázz, hogy a rétegek ne mozduljanak el egymásról nagyon, majd óvatosan középről kifelé kézfejjel húzd nagyon vékonyra. Ha sikerült, a vastag szélét vágd le. Hagyd száradni 10-15 percig majd csepegtess rá olajat vagy zsírt és tölthetsz bele amit akarsz. Kettőnél többet nem kell hajtani rajta. Jöhet a következő töltés. Ha jól csináltad 9 rúd rétesnek kell kijönni. Előmelegített sütőben szépen süsd meg.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)