Omlós túrótorta
Hozzávalók
Omlós túrótorta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
50 dkg
tehéntúró (félzsíros) |
62 |
3.2 |
3.3 |
4.8 |
0 |
0 |
15 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 kiskanál
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
2 evőkanál
búzadara |
0 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
2 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 maréknyi
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Omlós tészta (alaprecept)
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
30 adag
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
20 adag
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
10 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Omlós túrótorta
Az omlós tésztát készítsük el kétszeres mennyiségben. Osszuk kétfelé, majd az egyik felével, járjunk el a recept szerint. Közben készítsük el a tölteléket. A túrót keverjük el 4 tojás sárgájával, a cukor felével, a citromhéjjal, a darával és a tejföllel. Tegyük hűtőbe fél órára. Keverjük bele a forró vízben beáztatott, lecsepegtetett mazsolát, majd lazítsuk fel a sóval és a maradék cukorral keményre vert tojásfehérjével. Simítsuk az elősütött tésztára, majd a maradék tojást felverve, kenjük meg a tészta szélét és terítjük rá a másik tésztalapok, a két tésztát nyomkodjuk jól össze, itt is vágjuk le a felesleget. Kentük le a tetejét is tojással, majd villával szurkáljuk meg és 175 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük pirosra.
A formából kivéve, tortaszerűen szeletelve tálaljuk.
Omlós tészta (alaprecept)
A lisztet, a cukrot és a sót összeszitáljuk. A hideg vajat kockára vágjuk, majd gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk a lisztes keverékkel. Végül a két tojássárgájával elkeverünk két evőkanál jéghideg vizet és a morzsára öntve tésztává dolgozzuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg, mert akkor a tésztánk nem lesz omlós. Végül a tésztát fóliába tekerve tegyük a hűtőbe. Egy órára, de lehet egy éjszakára is. A hűtőből kivett tésztát, lisztezett deszkára téve kezdetben inkább ütögetve, semmint gyúrva kezdjük lapítani, végül fél centi vastag vagy vékonyabb körlappá nyújtjuk. Végül a nyújtófára feltekerve a formába tesszük. Kicsit beleigazgatjuk, majd a sodrófát végiggörgetve a forma tetején, a felesleget levágjuk. A formát negyed órára visszatesszük a hűtőbe, majd az alját villával megszurkáljuk és sütőpapírral kibéleljük. Babot szórunk bele és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ez a vaksütés. A sütőpapírt és a babot kivesszük, majd a tésztával tovább dolgozunk. A babot tegyük el, sütéshez máskor is jó lesz.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)