Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Bukta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Uzsonna, Desszert, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Gabonafélék, Tojás, Tejtermékek, Teaparti, Kártyaparti
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint libazsír 897 0.5 99 0 0 107
igény szerint szilvalekvár 227 1.3 0 54 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
3 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
35 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A cukorral ízesített langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, ha felfutott, hozzáadjuk a tojássárgájával elkevert, langyos vajat, a lisztet és a sót. Jól kidolgozzuk, majd egy óra alatt, meleg helyen megkelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyira húzogatjuk, majd tenyérnyi téglalapokra vágjuk. A tészta szélére lekvárt teszünk, jó, kemény lekvárt válasszunk és feltekerjük. Zsírozott tepsibe tesszük a buktákat, nem túl szorosan, mert még nőni fog. Langyos zsírral megkenjük a tészta oldalát és tetejét, majd még fél órát kelesztjük. Előmelegített 175 fokos sütőben pirosra sütjük.
Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)