Libacomb birsmártással
			
			
				
			
		 
		
		
		
		
			Hozzávalók 
						
			
			Birsmártás				
				
				| alapanyag | 
				kalória (kcal) | 
				fehérje (g) | 
				zsír (g) | 
				szénhidrát (g) | 
				rost (g) | 
				koleszterin (mg) | 
				
								
					| 4 db				
		birsalma					 | 
					49 | 
					0.6 | 
					0.9 | 
					9.1 | 
					6.4 | 
					0 | 
				
				
						
					1 db				
		citrom  					 | 
					31 | 
					0.4 | 
					0.6 | 
					2.3 | 
					5.3 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 evőkanál				
		méz					 | 
					327 | 
					0.4 | 
					0 | 
					81 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 db				
		chili paprika					 | 
					0 | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
				
				
						
					| 1 ízlés szerint				
		konyhasó					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 db				
		fahéj					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 5 szem				
		szegfűszeg					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 3 dl				
		száraz fehérbor					 | 
					70 | 
					0 | 
					0 | 
					16 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 evőkanál				
		margarin					 | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
				
				
		|  
				az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
				 | 
Konfitált libacomb				
				
				| alapanyag | 
				kalória (kcal) | 
				fehérje (g) | 
				zsír (g) | 
				szénhidrát (g) | 
				rost (g) | 
				koleszterin (mg) | 
				
								
					| 2 ág				
		kakukkfű					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 2 ág				
		rozmaring					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					|  ízlés szerint				
		konyhasó					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					|  ízlés szerint				
		bors					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					4 gerezd				
		fokhagyma  					 | 
					134 | 
					6.8 | 
					0.1 | 
					26.3 | 
					0.8 | 
					0 | 
				
				
						
					|  igény szerint				
		libazsír					 | 
					897 | 
					0.5 | 
					99 | 
					0 | 
					0 | 
					107 | 
				
				
						
					| 8 db				
		libacomb					 | 
					198 | 
					18.5 | 
					13.6 | 
					0.3 | 
					0 | 
					84 | 
				
				
		|  
				az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
				 | 
		 
		
		
						
			
Birsmártás
A megtisztított birsalmát kockára vágjuk, a citrom levével, héjával, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített borban puhára főzzük. A birs héját és csumáját, kevés vízben, pépesre főzzük, majd szitán áttörjük. A mézet megmelegítjük és hagyjuk kissé megbarnulni. Hozzákeverjük a lecsepegtetett birset, majd átkeverés után, hozzáöntjük a pépet és a birs főzőlevét. Ha nem lenne elég sűrű, törjük át a birs egy részét botmixerrel. Keverjük hozzá a kimagozott és apró kockára vágott chilit, majd közvetlenül tálalás előtt a hideg vajat.
Baromfihúsokhoz illik.
Konfitált libacomb
A libacombokat megtisztítjuk és a lelógó részeket levagdossuk, majd durva szemű sóval és borssal meghintve, letakarva, hűtőben, félretesszük egy éjszakára.
Másnap leöblítjük és leszárogatjuk. Vastag falú, lefedhető sütőedénybe tesszük, mellédobjuk a fűszereket és leöntjük, annyi libazsírral, amennyi bőven ellepi. 90-95 fokra előmelegített sütőben 4 órát pároljuk. A libacombokat kivesszük, a zsírt leöntjük és pecsenyezsírnak eltesszük. A zsír aljában az előfőzött burgonyát megforgatjuk, majd pirosra sütjük. Tálalás előtt a combokat grill alatt pirosra sütjük.
A sült burgonyával és mártással tálaljuk, de illik hozzá a párolt káposzta is. 
		
	        
	
        
        
    
    	
    
		Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)