Libacomb birsmártással
Hozzávalók
Birsmártás
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
4 db
birsalma |
49 |
0.6 |
0.9 |
9.1 |
6.4 |
0 |
1 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
1 evőkanál
méz |
327 |
0.4 |
0 |
81 |
0 |
0 |
1 db
chili paprika |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 szem
szegfűszeg |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 dl
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
1 evőkanál
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Konfitált libacomb
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 ág
kakukkfű |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 ág
rozmaring |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
igény szerint
libazsír |
897 |
0.5 |
99 |
0 |
0 |
107 |
8 db
libacomb |
198 |
18.5 |
13.6 |
0.3 |
0 |
84 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Birsmártás
A megtisztított birsalmát kockára vágjuk, a citrom levével, héjával, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített borban puhára főzzük. A birs héját és csumáját, kevés vízben, pépesre főzzük, majd szitán áttörjük. A mézet megmelegítjük és hagyjuk kissé megbarnulni. Hozzákeverjük a lecsepegtetett birset, majd átkeverés után, hozzáöntjük a pépet és a birs főzőlevét. Ha nem lenne elég sűrű, törjük át a birs egy részét botmixerrel. Keverjük hozzá a kimagozott és apró kockára vágott chilit, majd közvetlenül tálalás előtt a hideg vajat.
Baromfihúsokhoz illik.
Konfitált libacomb
A libacombokat megtisztítjuk és a lelógó részeket levagdossuk, majd durva szemű sóval és borssal meghintve, letakarva, hűtőben, félretesszük egy éjszakára.
Másnap leöblítjük és leszárogatjuk. Vastag falú, lefedhető sütőedénybe tesszük, mellédobjuk a fűszereket és leöntjük, annyi libazsírral, amennyi bőven ellepi. 90-95 fokra előmelegített sütőben 4 órát pároljuk. A libacombokat kivesszük, a zsírt leöntjük és pecsenyezsírnak eltesszük. A zsír aljában az előfőzött burgonyát megforgatjuk, majd pirosra sütjük. Tálalás előtt a combokat grill alatt pirosra sütjük.
A sült burgonyával és mártással tálaljuk, de illik hozzá a párolt káposzta is.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)