Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Libacomb birsmártással

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 240 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Köretek, Főétel, Hideg téli napokra, Márton nap, Karácsony, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Lassan sütött, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

Birsmártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 db birsalma 49 0.6 0.9 9.1 6.4 0
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db fahéj 0 0 0 0 0 0
5 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
3 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Konfitált libacomb
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
2 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
igény szerint libazsír 897 0.5 99 0 0 107
8 db libacomb 198 18.5 13.6 0.3 0 84
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Birsmártás
A megtisztított birsalmát kockára vágjuk, a citrom levével, héjával, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített borban puhára főzzük. A birs héját és csumáját, kevés vízben, pépesre főzzük, majd szitán áttörjük. A mézet megmelegítjük és hagyjuk kissé megbarnulni. Hozzákeverjük a lecsepegtetett birset, majd átkeverés után, hozzáöntjük a pépet és a birs főzőlevét. Ha nem lenne elég sűrű, törjük át a birs egy részét botmixerrel. Keverjük hozzá a kimagozott és apró kockára vágott chilit, majd közvetlenül tálalás előtt a hideg vajat.
Baromfihúsokhoz illik.

Konfitált libacomb
A libacombokat megtisztítjuk és a lelógó részeket levagdossuk, majd durva szemű sóval és borssal meghintve, letakarva, hűtőben, félretesszük egy éjszakára.
Másnap leöblítjük és leszárogatjuk. Vastag falú, lefedhető sütőedénybe tesszük, mellédobjuk a fűszereket és leöntjük, annyi libazsírral, amennyi bőven ellepi. 90-95 fokra előmelegített sütőben 4 órát pároljuk. A libacombokat kivesszük, a zsírt leöntjük és pecsenyezsírnak eltesszük. A zsír aljában az előfőzött burgonyát megforgatjuk, majd pirosra sütjük. Tálalás előtt a combokat grill alatt pirosra sütjük.
A sült burgonyával és mártással tálaljuk, de illik hozzá a párolt káposzta is.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)