Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Leveles tepertőspogácsa kemencében

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 45 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Szabadban, Buli, Csőben sült, Kemence, Sós, Csípős, Tésztafélék, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
60 dkg tepertő 335 13.7 30.8 0.3 0 90
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
6 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a tejföllel, a langyos zsírral, a sóval és az élesztős keverékkel összegyúrjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk és megkenjük a tepertő felével, megborsozzuk és a két oldalát középre, az alját a tetejére hajtjuk. 20 percig hideg helyen pihentetjük. Ismét nyújtás, tepertős kenés, majd hajtogatás következik. Pihentetések után, még kétszer hajtogassuk a tésztát. Végül a tetejét rombusz alakzatban bevágjuk, a felvert tojással lekenjük és fél órás kelesztés után, kemencében kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.
Kissé sósabbra, borsosabbra készítve borkorcsolyának kitűnő.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)