Leveles tepertőspogácsa kemencében
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
60 dkg
tepertő |
335 |
13.7 |
30.8 |
0.3 |
0 |
90 |
5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
2 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
6 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
1 teáskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
10 dkg
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a tejföllel, a langyos zsírral, a sóval és az élesztős keverékkel összegyúrjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk és megkenjük a tepertő felével, megborsozzuk és a két oldalát középre, az alját a tetejére hajtjuk. 20 percig hideg helyen pihentetjük. Ismét nyújtás, tepertős kenés, majd hajtogatás következik. Pihentetések után, még kétszer hajtogassuk a tésztát. Végül a tetejét rombusz alakzatban bevágjuk, a felvert tojással lekenjük és fél órás kelesztés után, kemencében kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.
Kissé sósabbra, borsosabbra készítve borkorcsolyának kitűnő.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)