Kenyérlángos kemencében
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
2 evőkanál
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
5 dkg
zsírszalonna |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1.5 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 csipet
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1.7 kg
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
2 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
1 csokor
kapor |
0 |
3.7 |
0.8 |
10.2 |
2.2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz hozzáadásával géppel (kenyérsütő gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. A tésztát kilapítjuk (kb. 5cm magas), majd a tetejébe apróra vágott (0,5cm) zsírszalonnát nyomkodunk (kb. 30db). 10-15 percig meleg helyen kelesztjük, majd jól belisztezett sütőlapáttal bevetjük a felfűtött, kitakarított kemencébe. A kemence ajtót a helyére tesszük, majd 30 percig sütjük.
Amikor készen van, félbe vágott fokhagymával bedörzsöljük, majd olívaolajjal egy ecset segítségével bekenjük. Puha, tiszta konyharuhába tekerve 2-3 órát állni hagyjuk.
Pár óra elteltével a kihült kenyeret szeleteljük, tejföllel vastagon bekenjük, sózzuk, tetejére apróra vágott kaprot szórunk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)