Pizza olasz módraAz egész procedúra előtt a kemencében tüzet rakunk, mire eljön a sütés ideje készen álljon. Közben lehet készíteni a pizzát.
Az élesztőt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz és az olívaolaj hozzáadásával géppel (kenyérsütő gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. 1-1,5 óráig meleg helyen kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt összegyúrjuk, majd négy - vagy kisebb pizzák esetén - hat felé vágjuk. A tésztadarabokat belisztezett nyújtódeszkán vékonyra (kb. 0,5cm) nyújtjuk. A tésztát a jól belisztezett sütőlapátra helyezzük, megkenjük a paradicsomszósszal (szélétől kb. 2cm-t el kell hagyni, mert megég), majd ízlés szerint rakunk feltétet. Fűszerezzük, és reszelt sajttal borítjuk.
Egy hirtelen mozdulattal az előfűtött, kitisztított kemence aljára vetjük. Kb. 5-10 percig állandó ellenőrzés mellett sütjük.
A kemencében parázs mellett sütve a legfinomabb. Körben parázs, középen sül a pizza. A parázshoz közelebb sütve hamarabb pirul.
Paradicsommártás (pizzaszósz)Paradicsommártás (pizzaszósz): 200 g sűrített paradicsom (konzerv), 3 gerezd fokhagyma, 5 ek olívaolaj, 1 tk szárított bazsalikom, 1 tk szárított kakukkfű, só, bors
A pizzaszószt a kelés ideje alatt elkészítjük. Olívaolajon az apróra vágott fokhagymát rövid ideig pároljuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet (ha sűrű, vízzel hígítjuk). Hozzáadjuk a kakukkfüvet, sót, borsot ízlés szerint. kb. 5-6 percig főzzük, majd a végén hozzáadjuk a bazsalikomot.