Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Pizza olasz módra

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Főétel, Sörözés, borozás, Szabadban, Buli, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Tésztafélék, Zöldség, Húsfélék, Tejtermékek
Hozzávalók

Pizza olasz módra
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
14 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csipet cukor 402 0 0 99.9 0 0
8 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 kg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
14 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
30 dkg mozzarella sajt 274 14.7 22.5 2.8 0 37
15 dkg brokkoli 24 3.3 0.2 2.3 3 0
20 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
1 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
ízlés szerint oregánó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Paradicsommártás (pizzaszósz)
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Pizza olasz módra
Az egész procedúra előtt a kemencében tüzet rakunk, mire eljön a sütés ideje készen álljon. Közben lehet készíteni a pizzát.

Az élesztőt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz és az olívaolaj hozzáadásával géppel (kenyérsütő gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, nem kemény. 1-1,5 óráig meleg helyen kelesztjük.
Amikor a tészta megkelt összegyúrjuk, majd négy - vagy kisebb pizzák esetén - hat felé vágjuk. A tésztadarabokat belisztezett nyújtódeszkán vékonyra (kb. 0,5cm) nyújtjuk. A tésztát a jól belisztezett sütőlapátra helyezzük, megkenjük a paradicsomszósszal (szélétől kb. 2cm-t el kell hagyni, mert megég), majd ízlés szerint rakunk feltétet. Fűszerezzük, és reszelt sajttal borítjuk.
Egy hirtelen mozdulattal az előfűtött, kitisztított kemence aljára vetjük. Kb. 5-10 percig állandó ellenőrzés mellett sütjük.
A kemencében parázs mellett sütve a legfinomabb. Körben parázs, középen sül a pizza. A parázshoz közelebb sütve hamarabb pirul.



Paradicsommártás (pizzaszósz)
Paradicsommártás (pizzaszósz): 200 g sűrített paradicsom (konzerv), 3 gerezd fokhagyma, 5 ek olívaolaj, 1 tk szárított bazsalikom, 1 tk szárított kakukkfű, só, bors

A pizzaszószt a kelés ideje alatt elkészítjük. Olívaolajon az apróra vágott fokhagymát rövid ideig pároljuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet (ha sűrű, vízzel hígítjuk). Hozzáadjuk a kakukkfüvet, sót, borsot ízlés szerint. kb. 5-6 percig főzzük, majd a végén hozzáadjuk a bazsalikomot.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)