Kenyérlángos (langalló, pompos) hagyományosan
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
4.5 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
30 dkg
trappista sajt |
365 |
36 |
2 |
50.3 |
0 |
3 |
2 fej
lilahagyma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
25 dkg
császárszalonna |
646 |
10 |
65 |
0 |
0 |
140 |
1 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 csipet
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
3 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 kg
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt 150ml langyos vízben egy csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc). A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz (~350ml) hozzáadásával géppel (kenyérsütõ gép, dagasztó funkció 30perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, viszonylag lágy. Pár percig kelesztjük, majd kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. A tésztát tepsibe tesszük (két tepsüre való), majd felfűtött kemencében 5 percig elõsütjük. Kivesszük, megkenjük a tejföllel, megszórjuk kis kockára vágott szalonnával, szeletekre vágott hagymával, majd reszelt sajttal beborítjuk. Kemencében 20-25 percig (amíg megpirul a sajt) készresütjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)