Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Keresés az összes tartalomban

A bogrács

Minden fazekak őse ez a főzőedény. Valószínűleg már a korongozás felfedezése előtt készítették agyagcsíkokból formálva és tűzben kiégetve. A világ bármely táján fellelhető különböző formákban.

Hagymás táska

A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A felforrósított olajon, fedő alatt, üvegesre pároljuk, majd a cukrot belekeverve, megpirítjuk, majd kihűtjük. A felengedett tésztát lisztezett deszkára tesszük, és vékonyra ... tovább

Kelt tészták

Az európai, különösen a közép-európai konyhák egyik legjellemzőbb tésztái a kelt tészták. Elkészítésük, bár gyakorlatot igényel, némi türelem, megfelelő hőmérséklet és alapanyag felhasználásával nem ördöngösség. Nem kell elkeseredni ha elsőre nem sikerül, érdemes végiggondolni, hogy, mit, nem csináltunk megfelelően. A hideg helység, a rossz minőségű liszt és a kelesztésre szánt idő elspórolása biztos kudarcra ítél.

A gyúrt tészta

A kereskedelemben, több mint 300 féle tészta ismert. Természetesen otthoni körülmények között ennyiféle előállítására nem vállalkozhatunk. Nem is érdemes, de néhány tésztaféle előállításával megpróbálkozhatunk. Némi gyakorlattal tökéletes házitésztát fogunk készíteni.

Márton-nap

Mint, minden ünnepünk, Márton napja is, számos eredetre vezethető vissza.

A tagine

A tagine az észak-afrikai konyha, elsősorban Marokkó jellegzetes edénye, de így nevezik a benne készült ételeket is.

A körút Rózsája

„Budán lakni világnézet” – ahogyan azt Márai Sándortól megtanultuk. Ám sajnos az ember azt már a saját keserű tapasztalataiból tanulja meg, hogy kocsma nem jár hozzá. Illetve jár, csak el van dugva. Aki pedig nem ismeri a pincék, nyugodt kis talponállók pontos helyét, az könnyen szomjas maradhat.

Egy tavaszi dupla

Egy bocsánatkéréssel kell kezdenem. Előzőleg azt írtam, Budán nem találni (könnyen; elég) kocsmát. Mint kiderült, csak az én mozgásterem túl szűk a folyó nyugati partján. Ám amint kalandozik az ember egy kicsit, egyből szaporodnak a lehetőségek. Álljon hát itt, rendhagyó módon, két budai kiskocsma rövid bemutatása – így talán sikerül jóvátennem a tévedésemet.

Hurrá grillparti !!

A grillezés, mint szabadtéri sütésforma, ősidők óta használatos. A forró kőre tett hús, nyársra húzott hal, szalonna, parázsban sült burgonya, kukorica, régóta ismert ételek. Eleink is gyakran használták, részben egyéb lehetőség híján, később táborozáskor. Gondoljunk úttörő korunkra.

Dönci kalandjai - Első fejezet

Ezeket a történeteket a, mesét követelő, lányaimnak mondtam el. Esténként találtam ki, ezeket a meséket, mesemondás közben. Abban a reményben, vetem papirra, ezeket a sorokat, hogy más mesevágyó gyerekek, is élvezni fogják, Dönci kalandjait és a szülők bátorságot merithetnek ahhoz, hogy ők, is kitaláljanak, személyre szóló, meséket gyermekeiknek, akik, higgyék el, jobban fogják ezeket a, szülők által, néha gyengécskének érzett meséket élvezni, mint a videót vagy a méregdrága mesekönyvet. Az első fejezet nagyjából igaz. Melyben Dönci Magyarországra kerülésének igaz történetét beszéljük el.