Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!
A cikk nyomtatása!

Márton-nap

Gyász a libának, öröm a gazdának!

  • Címkék:
  • ünnep
  • márton nap
2011. november 08. | kedd

Mint, minden ünnepünk, Márton napja is, számos eredetre vezethető vissza.

Kezdve a pogány idők, a betakarítási időszak végén, állatáldozatot bemutató szokásaival. Folytatva, a római kor Aesculap ünnepével, kinek tiszteletére, Mars szent madarát, a libát, leölték és elfogyasztották. A legenda szerint, a gallok, majdnem egész Rómát elfoglalták, a sötétben támadó gall katonák, a libákat felriasztották és hangos gágogásukra, a fellegvár védői felriadtak és visszaverték a támadást. Így mentették meg a libák, a rómaiak életét.
Ekkor kóstolták meg az újbort és a következő évi, jó termés reményében nagy eszem-iszomot tartottak. Az avis Martis név, Mars madarát jelenti, de a korabeli keresztények, Márton madarának fordítva, átcsempészték az ünnepet, hiszen a jó, kis lúdlakomát kár lett volna veszendőbe hagyni.
Szent Márton, egy római elöljáró gyermekeként, a mai Szombathely, akkori nevén Savaria, városában született. Katonáskodni kezdett és egy hideg napon, Amiens táján megosztotta köpenyét egy fázó koldussal. Még az éjszaka álmában megjelent Jézus. Márton megkeresztelkedett, leszerelt és Isten szolgájává vált. Jósága legendás volt. 371-ben püspökké szentelték. Szerénységében, a megtiszteltetés elől, a libák óljába bújt, de a libák hangoskodásukkal elárulták rejtekét. 398-ban bekövetezett haláláig, Tour püspökeként, segítette a rászorulókat.
Magyarhonban is nagy kultusza volt Szent Mártonnak, Szent István királyunk zászlait is, a hadvezér Márton képeivel díszítették. Szűz Mária mellett, az ország patrónusaként tisztelték.
A reformáció korában Luther Márton tiszteletére rendeztek lakomákat.
A magyar paraszti életbe is szervesen beépült a Márton-nap. Befejezték az őszi gazdasági munkálatokat, a cselédek bérét ilyenkor fizették ki és természetbeni juttatásként, kaptak egy hízott libát is. Ez logikus volt, hiszen a libatartás télen nehézkes, így leapasztották a számukat és nem utolsó sorban a hízott liba is ilyenkor a legjobb.

A Márton-napi időjáráshoz és az elfogyasztott liba csontjához számos időjóslási legenda kötődik.
Végül, ne felejtsék a népi rigmust, hogy, aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik. Bár remélem, ez nem válik valóra, de tényleg érdemes libát enni.
Az otthoni elkészítéséhez receptjeinkben talál segítséget.
Számos étterem rendez Márton-napi libatort.
Egy libából, egy család két napi ebédje elkészíthető, változatos jó ízű fogásokat varázsolhatunk az asztalra, ebből, az egyéb alkalommal, ritkán terítékre kerülő szárnyasból.