Főtt tyúkhús meggymártással
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 db
tyúk |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
40 dkg
meggy |
56 |
0.8 |
0.5 |
11 |
1 |
0 |
10 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
2 dl
száraz vörösbor |
? |
? |
? |
? |
0 |
0 |
5 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
5 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
2 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
1 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
5 cl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
ízlés szerint
szegfűszeg |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A feldarabolt tyúkot forró, sós vízben puhára főzzük.
A meggyet megmossuk és kimagozzuk. Kb. 6 dl vízben feltesszük főni. Csipetnyi sóval, szegfűszeggel, fahéjjal, reszelt citromhéjjal, cukorral ízesítjük, és hozzáöntünk egy kevés száraz vörösbort. A meggymag negyed részét mozsárban megtörjük, egy külön edénybe tesszük, és 1 dl vizet és 1 dl vörösbort ráöntve addig főzzük, amíg a rajta lévő lé fele elfő.
A vajból és a lisztből világos, pirítatlan rántást készítünk, a tűzről levéve a hideg tejjel simára keverjük, és ezzel a mártást besűrítjük. Hozzáöntjük a tejfölt, és még néhány percig gyenge tűzön forraljuk. Végül hozzászűrjük a meggymagból készült főzetet, és egy kevés tejszínt is hozzáöntve, még 1-2 percig forraljuk.
A mártást a főtt tyúkhúsra öntjük, főtt burgonyát kínálunk mellé.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)