Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Főtt tyúkhús meggymártással

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Főtt, Édes, Sós, Meleg, Húsfélék, Gyümölcsök, Kímélő
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tyúk ? ? ? ? ? ?
40 dkg meggy 56 0.8 0.5 11 1 0
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
5 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
5 cl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
ízlés szerint szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fahéj 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint citromhéj 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A feldarabolt tyúkot forró, sós vízben puhára főzzük.
A meggyet megmossuk és kimagozzuk. Kb. 6 dl vízben feltesszük főni. Csipetnyi sóval, szegfűszeggel, fahéjjal, reszelt citromhéjjal, cukorral ízesítjük, és hozzáöntünk egy kevés száraz vörösbort. A meggymag negyed részét mozsárban megtörjük, egy külön edénybe tesszük, és 1 dl vizet és 1 dl vörösbort ráöntve addig főzzük, amíg a rajta lévő lé fele elfő.
A vajból és a lisztből világos, pirítatlan rántást készítünk, a tűzről levéve a hideg tejjel simára keverjük, és ezzel a mártást besűrítjük. Hozzáöntjük a tejfölt, és még néhány percig gyenge tűzön forraljuk. Végül hozzászűrjük a meggymagból készült főzetet, és egy kevés tejszínt is hozzáöntve, még 1-2 percig forraljuk.
A mártást a főtt tyúkhúsra öntjük, főtt burgonyát kínálunk mellé.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)