Főtt tyúkhús meggymártással (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: www.mastergood.hu A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Csirkéből Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Főtt, Édes, Sós, Meleg, Húsfélék, Gyümölcsök, Kímélő Hozzávalók 4 személyre:
A feldarabolt tyúkot forró, sós vízben puhára főzzük. A meggyet megmossuk és kimagozzuk. Kb. 6 dl vízben feltesszük főni. Csipetnyi sóval, szegfűszeggel, fahéjjal, reszelt citromhéjjal, cukorral ízesítjük, és hozzáöntünk egy kevés száraz vörösbort. A meggymag negyed részét mozsárban megtörjük, egy külön edénybe tesszük, és 1 dl vizet és 1 dl vörösbort ráöntve addig főzzük, amíg a rajta lévő lé fele elfő. A vajból és a lisztből világos, pirítatlan rántást készítünk, a tűzről levéve a hideg tejjel simára keverjük, és ezzel a mártást besűrítjük. Hozzáöntjük a tejfölt, és még néhány percig gyenge tűzön forraljuk. Végül hozzászűrjük a meggymagból készült főzetet, és egy kevés tejszínt is hozzáöntve, még 1-2 percig forraljuk. A mártást a főtt tyúkhúsra öntjük, főtt burgonyát kínálunk mellé. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||