| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1 teáskanál cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 1.5 dl tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 |
| 5 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 2 db tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 |
| 40 dkg liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 |
| 50 dkg
burgonya |
94 | 2.5 | 0.2 | 20 | 2.5 | 0 |
| 2 teáskanál konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A burgonyát, sós vízben, héjában megfőzzük, majd forrón megtisztítjuk és áttörjük. Amíg fő, felfuttatjuk az élesztőt, a langyos, cukorral elkevert tejben. A langyosra hűlt, tört burgonyát, a felfutott élesztővel, a felvert tojásokkal és a sóval, egynemű masszává dolgozzuk. Langyos helyen kelni hagyjuk, amíg a duplájára nő, kb. fél óra. Ekkor, ujjnyi vastagra nyújtjuk, lisztezett deszkán, kelesztjük, majd bő olajban, a felső oldalát fedő alatt, a másik oldalát fedő nélkül, aranybarnára sütjük.