Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Zöldséges-sajtos lepény

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Zöldséges ételek 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Tizórai gyerekeknek , Buli, Böjt, Szilveszter, Farsang, Töltött, Csőben sült, Sós, Tojás, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, tavaszi-koranyári receptverseny
Hozzávalók

Zöldséges-sajtos lepény
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
15 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 csomag mirelit mexikói zöldségkeverék ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sós, omlós tészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
25 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Zöldséges-sajtos lepény
A zöldségkeveréket kevés, forrásban lévő, sós vízben roppanósra főzzük, majd lecsepegtetve hagyjuk kihűlni. Az olajban megpároljuk a finomra vágott hagymát, végül a lángot eloltva keverjük bele a fűszereket és a zúzott fokhagymát. A tejfölbe keverjük bele a 2 tojást, a tojásfehérjét, a hagymás keveréket, a lereszelt sajtot és a zöldségeket. A tésztát vágjuk ketté és nyújtsuk ki akkorára, hogy az egyik darabbal kibélelhessünk egy tepsit, úgy hogy pereme is legyen. Szurkáljuk meg a tésztát villával és 200 fokos sütőben süssük tíz percig. Vegyük vissza a sütő hőfokát 175 fokra. Hagyjuk, a tésztát, langyosra hűlni, majd öntsük bele a zöldséges keveréket és borítsuk be a másik tésztalappal. A tetejét kenjük meg felvert tojással és ezt is szurkáljuk meg. Tegyük vissza sütőbe 40 percre. Langyosan vágjuk kockára.

Sós, omlós tészta
A lisztet, a sót és a hideg vajat késes robotgéppel, morzsásra dolgozzuk, majd a tojássárgáját és a tejfölt hozzáadva, tésztává gyúrjuk. Gyorsan dolgozzunk, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünktől! Végül formáljunk gombócot a tésztából és fóliába tekerve, hűtőben pihentessük legalább egy órát.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)