Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Tűzdelt őzgerinc zöldborsos epermártással

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Főzni tanítunk
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Vadhúsból 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Hétvégi ebéd, Karácsony, Csőben sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

Tűzdelt őzgerinc zöldborsos epermártással
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kg őzgerinc 102 20.8 1.9 0.4 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál angol zeller 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
15 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Zöldborsos epermártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg eper 39 0.9 0.6 7.2 0.8 0
1 evőkanál zöldbors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 evőkanál balzsamecet ? ? ? ? ? ?
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Nedves pác vadhoz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint vadpác fűszerkeverék 0 0 0 0 0 0
igény szerint vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
igény szerint száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
igény szerint vörösborecet ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tűzdelt őzgerinc zöldborsos epermártással
Az őzgerincet a páclében tartjuk 2 napig, majd lehártyázzuk és a vékony csíkokra vágott szalonnával megtűzdeljük. A felhevített zsiradékon körös-körül barnára sütjük. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk és a sóval, borssal bedörzsölt hússal együtt sütőzacskóba tesszük, mellé tesszük a fűszereket és aláöntünk egy merőkanálnyit a pácléből. A zacskót lezárva, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és két órát sütjük. A szeletelés előtt 10 percig pihentessük, majd vékony szeletekre vágva, burgonyakrokettel tálaljuk. A mártást külön csészében adjuk mellé.

Zöldborsos epermártás
Serpenyőben barnítsuk meg a cukrot, majd öntsük fel a borral és dobjuk rá a feldarabolt epret. Törjük a zöldborsot durvára és keverjük némi sóval a mártásba. Ha az eper elveszti nyers állagát kész is van, ne főzzük szét. Vegyük le a lángról, ízesítsük balzsamecettel és mézzel végül keverjük selymesre a hideg vajjal.
Frissen tálaljuk.

Nedves pác vadhoz
Forraljunk fel annyi vizet, amennyi a húst, majd bőven ellepi. Vegyük le a tűzről és adjunk hozzá, literenként egy evőkanál vadpác fűszerkeveréket, egy fej felszeletelt vöröshagymát, egy dl száraz vörösbort és két evőkanál borecetet. Keverjük el és, ha kihűlt, öntsük a húsra. Néhányszor megforgatva hagyjuk állni 2-3 napig. A hús felhasználása előtt a rátapadt fűszereket törölgessük le.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)