Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Szarvaspástétom füstölt nyelvvel

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Vegyes húsokból 
Cimkék: Előételek, Húsételek, Főétel előtt, Főétel, Hideg téli napokra, Karácsony, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Édes, Sós, Hideg, Tojás, Húsfélék, Tejtermékek, Gabonafélék, Gyümölcsök, Gombafélék, Hidegkonyhai készítmények
Hozzávalók

Szarvaspástétom füstölt nyelvvel
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 maréknyi mandula 610 27.6 52.2 6.8 9.8 0
1.5 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
50 dkg szarvascomb 123 20.7 3.9 0.6 0 110
5 evőkanál borókabogyó 0 0 0 0 0 0
10 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
2 db főtt, füstölt nyelv ? ? ? ? ? ?
2 db zselatin lap 0 85 0.1 0 0 0
1.5 dl Tokaji aszú 0 ? ? ? ? ?
1 csipet szerecsendió 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sós omlóstészta (alaprecept)
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
12,5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Szarvaspástétom füstölt nyelvvel
Ehhez recepthez a tészta kétszeresét készítsük el. Majd béleljünk ki vele egy püspökkenyér formát, úgy, hogy a szélén jócskán túllógjon. A vajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, keverjük bele a zúzott borókabogyót és többi fűszert, dobjuk rá a kockára vágott szarvashúst és pároljuk puhára, ha szükséges kevés vizet önthetünk hozzá, de a végére rövid leve legyen. Ha kihűlt daráljuk le kétszer, majd keverjük össze a borral, a tejszínnel és két tojással. Dolgozzuk össze a mandulával, a gombával és a kockára vágott szalonnával. A massza felét simítsuk a tésztára, fektessük rá a hosszában felcsíkozott nyelvet, majd borítsuk be a massza másik részével. Nyomkodjuk le és hajtsuk rá a tésztát, úgy, hogy teljesen befedje. A tetejébe vágjuk 3 százforintosnyi lyukat. Kenjük le a megmaradt tojással és a leesett tésztadarabokból készítsünk díszeket a tetejére, ezeket is kenjük le. Helyezzük 200 fokra előmelegített sütőbe, majd a hőt, tíz perc múlva, 160 fokra mérsékelve süssük még negyven percig. Hagyjuk teljesen kihűlni. A zselatint keverjük el a felforralt aszúval és ezt langyosan, a lyukakon keresztül öntsük a tésztába, amíg az üreget teljesen kitölti. Hűtőben hagyjuk egy éjszakát állni. Másnap szeleteljük fel, de ne túl vékonyra.
Salátával és valamilyen erdei gyümölcslekvárral tálaljuk.


Sós omlóstészta (alaprecept)
A sóval összeszitált lisztet, a kis darabokra vágott, hideg vajjal, gyors mozdulatokkal elmorzsáljuk, de készíthetjük késes robotgépben is. Azért kell gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg. Végül a tojássárgájával összegyúrjuk és gombóccá formáljuk. Ha nem állna össze a tészta, egy evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá. Fóliába tekerve, hűtőben, egy órát pihentessük. Végül lisztezett deszkán vagy fólia lapok között nyújtsuk ki, a kívánt vastagságúra.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)