Szarvaspástétom füstölt nyelvvel
Hozzávalók
Szarvaspástétom füstölt nyelvvel
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 maréknyi
mandula |
610 |
27.6 |
52.2 |
6.8 |
9.8 |
0 |
1.5 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
1 dl
száraz vörösbor |
? |
? |
? |
? |
0 |
0 |
3 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
4 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
2 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
20 dkg
füstölt szalonna |
696 |
9 |
73 |
0 |
0 |
105 |
50 dkg
szarvascomb |
123 |
20.7 |
3.9 |
0.6 |
0 |
110 |
5 evőkanál
borókabogyó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
erdei gomba |
41 |
5.7 |
0.4 |
3.8 |
6 |
0 |
1 teáskanál
kakukkfű |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
főtt, füstölt nyelv |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 db
zselatin lap |
0 |
85 |
0.1 |
0 |
0 |
0 |
1.5 dl
Tokaji aszú |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 csipet
szerecsendió |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Sós omlóstészta (alaprecept)
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
25 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
12,5 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
1 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Szarvaspástétom füstölt nyelvvel
Ehhez recepthez a tészta kétszeresét készítsük el. Majd béleljünk ki vele egy püspökkenyér formát, úgy, hogy a szélén jócskán túllógjon. A vajon pároljuk meg a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, keverjük bele a zúzott borókabogyót és többi fűszert, dobjuk rá a kockára vágott szarvashúst és pároljuk puhára, ha szükséges kevés vizet önthetünk hozzá, de a végére rövid leve legyen. Ha kihűlt daráljuk le kétszer, majd keverjük össze a borral, a tejszínnel és két tojással. Dolgozzuk össze a mandulával, a gombával és a kockára vágott szalonnával. A massza felét simítsuk a tésztára, fektessük rá a hosszában felcsíkozott nyelvet, majd borítsuk be a massza másik részével. Nyomkodjuk le és hajtsuk rá a tésztát, úgy, hogy teljesen befedje. A tetejébe vágjuk 3 százforintosnyi lyukat. Kenjük le a megmaradt tojással és a leesett tésztadarabokból készítsünk díszeket a tetejére, ezeket is kenjük le. Helyezzük 200 fokra előmelegített sütőbe, majd a hőt, tíz perc múlva, 160 fokra mérsékelve süssük még negyven percig. Hagyjuk teljesen kihűlni. A zselatint keverjük el a felforralt aszúval és ezt langyosan, a lyukakon keresztül öntsük a tésztába, amíg az üreget teljesen kitölti. Hűtőben hagyjuk egy éjszakát állni. Másnap szeleteljük fel, de ne túl vékonyra.
Salátával és valamilyen erdei gyümölcslekvárral tálaljuk.
Sós omlóstészta (alaprecept)
A sóval összeszitált lisztet, a kis darabokra vágott, hideg vajjal, gyors mozdulatokkal elmorzsáljuk, de készíthetjük késes robotgépben is. Azért kell gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg. Végül a tojássárgájával összegyúrjuk és gombóccá formáljuk. Ha nem állna össze a tészta, egy evőkanál hideg vizet adhatunk hozzá. Fóliába tekerve, hűtőben, egy órát pihentessük. Végül lisztezett deszkán vagy fólia lapok között nyújtsuk ki, a kívánt vastagságúra.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)