Sopapilla sajttorta
Hozzávalók
Sopapilla sajttorta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
25 dkg
krémsajt |
349 |
25.2 |
26.6 |
1.7 |
0 |
68 |
1 teáskanál
vanília kivonat |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
15 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
10 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
5 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 teáskanál
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Sopapilla, avagy mexikói csöröge
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
60 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
1,5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
6 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 teáskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 csomag
szárított élesztő |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Sopapilla sajttorta
Készítsük el a sopapilla tésztát, majd osszuk két darabra, az egyik, kicsit nagyobb legyen. Nyújtsuk ki fél centis lappá mindkettőt. A nagyobbik lappal béleljünk ki, egy vajjal kikent tepsit. A krémsajtot keverjük, a tojások sárgájával, a porcukorral és a vaníliakivonattal habosra, majd forgassuk bele a csipet sóval habosra vert tojásfehérjét. A masszát simítsuk a tésztával bélelt formába, majd fedjük be a másik lappal. A két lapot szorosan nyomkodjuk össze. Kenjük le a tészta tetejét olvasztott vajjal, majd hintsük meg a fahéjjal elkevert cukorral. Tegyük a tepsit 175 fokra előmelegített sütőbe és süssük fél órát. Addigra a fahéjas cukor csodálatos barna réteggé sül. Pihentessük tíz percig, majd kockára vágva tálaljuk.
Sopapilla, avagy mexikói csöröge
Fél deci langyos vízbe szórjuk bele az élesztőt. Forraljuk össze a tejet, a cukrot és a sót. Keverjük bele a vajat, majd hagyjuk langyosra hűlni. ha már, csak langyos keverjük bele a tojást és az élesztőt. Dagasszuk hozzá a lisztet és, ha a massza már egynemű, langyos helyen, letakarva, kelesszük a duplájára. Ekkor lisztezett deszkán nyújtsuk félujjnyi vastagra. Hagyjuk pihenni negyed órát és vágjuk háromszögekre. 170 fokos olajban, egyszer megfordítva, süssük aranybarnára. Sütés közben a tészta felfújódik. Rácson vagy nedvszívó papíron csöpögtessük le a felesleges olajat.
Porcukorral megszórva, esetleg, külön tálban, lekvárral kínáljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)