Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Budai szelet

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Uzsonna, Kártyaparti , Teaparti, Buli, Advent, Karácsony, Húsvét, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Főtt, Édes, Meleg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, Roboráló
Hozzávalók

Tészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1/2 kávéskanál szódabikarbóna 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
15 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
25 dkg rétesliszt 349 9.4 1 73.4 7.2 0
20 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Krém
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál porcukor 400 0 0 100 0 0
25 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
6 evőkanál rétesliszt 349 9.4 1 73.4 7.2 0
1 liter tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
25 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Máz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 evőkanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
1 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
15 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
15 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tészta
A lisztet a sütőporral és a sóval összeszitáljuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható legyen. Negyed óra pihentetés után három részre osztjuk és vékonyra nyújtva, 200 fokra előmelegített sütőben, 10 perc alatt megsütjük.
A kihűlt első lapot a krém felével megkenjük, majd ráborítjuk a második lapot. Ismét krém, majd a harmadik lap következik. Végül bevonjuk a mázzal és másnapig hideg helyen pihentetjük.
Kockára vágva tálaljuk.



Krém
A cukrot takarékon karamellizáljuk, majd a felöntjük fél liter forró tejjel és feloldódásig kevergetjük. A másik fél liter tejben elkeverjük a lisztet és a sót, majd a karamelles tejhez öntve, sűrű krémmé főzzük. Közben egy evőkanál tejjel a langyos vajat és a porcukrot habosra keverjük. A karamellkrémet, időnként megkeverve hagyjuk kihűlni, végül apránként beleforgatjuk a vajas masszát.

Máz
A vajat takarékon felolvasztjuk és belekeverjük az összeszitált kakaós cukrot, felfőzzük. Hozzáadjuk a tejben elkevert keményítőt és újraforrás után, a legfelső tésztalapra simítjuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)