Budai szelet (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Emese A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Uzsonna, Kártyaparti , Teaparti, Buli, Advent, Karácsony, Húsvét, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Főtt, Édes, Meleg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, Roboráló Hozzávalók 4 személyre: Tészta
Krém
Máz
Tészta A lisztet a sütőporral és a sóval összeszitáljuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást és annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható legyen. Negyed óra pihentetés után három részre osztjuk és vékonyra nyújtva, 200 fokra előmelegített sütőben, 10 perc alatt megsütjük. A kihűlt első lapot a krém felével megkenjük, majd ráborítjuk a második lapot. Ismét krém, majd a harmadik lap következik. Végül bevonjuk a mázzal és másnapig hideg helyen pihentetjük. Kockára vágva tálaljuk. Krém A cukrot takarékon karamellizáljuk, majd a felöntjük fél liter forró tejjel és feloldódásig kevergetjük. A másik fél liter tejben elkeverjük a lisztet és a sót, majd a karamelles tejhez öntve, sűrű krémmé főzzük. Közben egy evőkanál tejjel a langyos vajat és a porcukrot habosra keverjük. A karamellkrémet, időnként megkeverve hagyjuk kihűlni, végül apránként beleforgatjuk a vajas masszát. Máz A vajat takarékon felolvasztjuk és belekeverjük az összeszitált kakaós cukrot, felfőzzük. Hozzáadjuk a tejben elkevert keményítőt és újraforrás után, a legfelső tésztalapra simítjuk. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||