Sopapilla sajttorta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Gézuka A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Édességek Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Buli, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Édes, Meleg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék Hozzávalók 4 személyre: Sopapilla sajttorta
Sopapilla, avagy mexikói csöröge
Sopapilla sajttorta Készítsük el a sopapilla tésztát, majd osszuk két darabra, az egyik, kicsit nagyobb legyen. Nyújtsuk ki fél centis lappá mindkettőt. A nagyobbik lappal béleljünk ki, egy vajjal kikent tepsit. A krémsajtot keverjük, a tojások sárgájával, a porcukorral és a vaníliakivonattal habosra, majd forgassuk bele a csipet sóval habosra vert tojásfehérjét. A masszát simítsuk a tésztával bélelt formába, majd fedjük be a másik lappal. A két lapot szorosan nyomkodjuk össze. Kenjük le a tészta tetejét olvasztott vajjal, majd hintsük meg a fahéjjal elkevert cukorral. Tegyük a tepsit 175 fokra előmelegített sütőbe és süssük fél órát. Addigra a fahéjas cukor csodálatos barna réteggé sül. Pihentessük tíz percig, majd kockára vágva tálaljuk. Sopapilla, avagy mexikói csöröge Fél deci langyos vízbe szórjuk bele az élesztőt. Forraljuk össze a tejet, a cukrot és a sót. Keverjük bele a vajat, majd hagyjuk langyosra hűlni. ha már, csak langyos keverjük bele a tojást és az élesztőt. Dagasszuk hozzá a lisztet és, ha a massza már egynemű, langyos helyen, letakarva, kelesszük a duplájára. Ekkor lisztezett deszkán nyújtsuk félujjnyi vastagra. Hagyjuk pihenni negyed órát és vágjuk háromszögekre. 170 fokos olajban, egyszer megfordítva, süssük aranybarnára. Sütés közben a tészta felfújódik. Rácson vagy nedvszívó papíron csöpögtessük le a felesleges olajat. Porcukorral megszórva, esetleg, külön tálban, lekvárral kínáljuk. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||