Somogyi fokhagymás, csípős felvágott
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
3 dkg
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
3 db
szegfűbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 szem
szegfűszeg |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 dkg
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 dkg
fűszerpaprika |
342 |
13 |
4 |
63 |
0 |
0 |
3 kg
lapocka (sertés) |
286 |
17.5 |
23.9 |
0.3 |
0 |
72 |
1 kg
tokaszalonna |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A lebőrözött tokaszalonnát centis kockára vágjuk, majd lobogó forró vízbe dobjuk és 5 percig főzzük. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. A lapockát kétszer-háromszor átdaráljuk. A fűszereket és a fokhagymát két evőkanál vízzel turmixban péppé zúzzuk. A paprikába ízlésünk szerint keverjük a csípőset. Összedolgozzuk a darált húst, a szalonnakockákat és a fűszereket, majd vastag, beáztatott műbélbe töltjük, pl. disznósajthoz valóba. Szorosan töltsük, ne maradjon légzárvány benne. A két végét szorosan bekötjük és a műbelet megszurkáljuk. Éppen csak pöszmörgő, forrpont alatti vízbe tesszük és egy órát abáljuk. Lepréselve hagyjuk kihűlni.
Vékonyra szeletelve tálaljuk. Barnakenyeret, paprikát, paradicsomot, lilahagymát és vajat kínáljunk mellé.
Ha frissen nem fogy el mélyhűtve tároljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)