Pogácsa
			
			
				 
			
		 
		
		
		
		
			Hozzávalók 
						
			
							
				
				| alapanyag | kalória (kcal)
 | fehérje (g)
 | zsír (g)
 | szénhidrát (g)
 | rost (g)
 | koleszterin (mg)
 | 
								
					| 60 dkg				
		liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 | 
				
						
					| 10 dkg				
		margarin | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 10 dkg				
		zsír | 898 | 0.1 | 99.7 | 0 | 0 | 100 | 
				
						
					| 1 dl				
		tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 | 
				
						
					| 1 kávéskanál				
		cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 | 
				
						
					| 4 dkg				
		élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 | 
				
						
					| 2 dl				
		tejföl (20%) | 216 | 3.3 | 20 | 3.9 | 0 | 110 | 
				
						
					| 1 db				
		tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 | 
				
						
					| 2 db				
		tojássárgája | 54 | 2.4 | 4.9 | 0.1 | 0 | 272 | 
				
						
					| 1 kávéskanál				
		konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
						
					| igény szerint				
		köménymag | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
		| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | 
		 
		
		
						
			A lisztet összeszitáljuk a sóval és elmorzsoljuk a zsiradékokkal. Közben a cukros, meglangyosított tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tejfölt, az élesztős tejet és a két tojássárgáját jól elkeverjük és a morzsás keverékhez adva tésztává gyúrjuk. Fél órát kelesztjük, majd lisztezett deszkán kinyújtva, 20 perc időközökkel, háromszor hajtogatjuk. Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, a tetejét a maradék felvert tojással lekenjük, bevagdossuk és megszórjuk köménymaggal. Közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Jól csúszik rá, egy korsó sör.
		
	        
	
        
        
    
    	
    
		Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)