A gyümölcsök súlya tisztítva értendő.
A vaníliarudakat a cukor egy részével aprítógépben átforgatjuk vagy ledaráljuk. A megmosott epret kicsumázzuk és ha kell kisebb darabokra vágjuk, a málnát átválogatjuk. A gyümölcsök ... tovább
A kimagozott szilvát a fűszerekkel és a cukorral fél óráig főzzük, közben, ha szükséges, eltávolítjuk a habját. Hozzáadjuk a rumot és a durvára vágott diót, még 5 percig forraljuk, majd kifőzött üvegekbe töltjük. Jól ... tovább
A lisztet, a porcukrot, a vajat, egy csipet sóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd hozzáadva a tojássárgáját csak addig gyúrjuk amíg a tészta összeáll. Fél-egy órára hűtőbe tesszük. Késfok vastagságúra nyújtjuk és ... tovább
A vaníliarudakat apróra vágjuk és sötét üvegbe dobjuk, ráöntjük a finomszeszt és 2 hétig naponta felrázzuk. Ezután használható, egy teáskanálnyi általában elég. ... tovább
A tésztát lehetőleg előző este készítsük el.
A tejfölben elkeverjük az élesztőt és egy tojást, jól elkeverjük. A lisztet deszkára tesszük, elmorzsoljuk a hideg vajjal és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összemorzsoljuk. ... tovább
A narancs és a citrom héját lereszeljük, a levüket kicsavarjuk, felöntjük 1 deci vízzel és beleszórjuk a kissé összetört fűszereket. Kis lángon 20 percig forraljuk, a bort, csak jó minőségű bort használjunk fel, melegítsük fel, ... tovább
A hozzávalókat a összekeverjük, majd felmelegítjük.
Poharakba szűrjük.
Téli kiránduláshoz igazi felnőttes ital, termoszban is magunkkal vihetjük. ... tovább
A tejből egy kis pohárnyit félreteszünk, a többit a kettévágott vanília rúddal és csipetnyi sóval felforraljuk. Közben a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. A tojáshabból, ... tovább
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgájákat elkeverjük a cukor felével, majd felváltva hozzáadjuk a sütőporral összeszitált lisztet és a maradék cukorral és a sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát vajjal kikent, ... tovább
Egy deci tejben elkeverjük a pudingport. A többi tejet, a tejszínt és a cukrot, a csipet sóval és a kettévágott vaníliarúddal felforraljuk. A vaníliát kidobjuk és a tejes pudingport beleöntjük, majd kevergetve felforraljuk. Hagyjuk ... tovább