Cseresznyés linzertorta
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 db
vaníliarúd |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
50 dkg
cseresznye |
65 |
0.8 |
0.3 |
14 |
1.9 |
0 |
12,5 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
7,5 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
5 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
1 adag
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
2,5 dl
habtejszín |
284 |
15.5 |
23.7 |
1.9 |
0 |
77 |
10 dkg
kristálycukor |
400 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
2 dkg
zselatin |
0 |
85 |
0.1 |
0 |
0 |
0 |
1 fél
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A lisztet, a porcukrot, a vajat, egy csipet sóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd hozzáadva a tojássárgáját csak addig gyúrjuk amíg a tészta összeáll. Fél-egy órára hűtőbe tesszük. Késfok vastagságúra nyújtjuk és kibélelünk vele egy tortaformát. Letakarjuk sütőpapírral, szárazbabot szórunk rá és 180 fokon 20 percig sütjük. Ez az úgynevezett vaksütés, majd a babot és a sütőpapírt levéve, még 5 percig sütjük. A zselatin felét előírás szerint beáztatjuk. A fele kristálycukorral és a vaníliarúddal felforraljuk a tejszínt, majd belekeverjük a beáztatott zselatint. Ha feloldódott, hagyjuk langyosra hűlni és a tésztára öntjük. A kimagozott cseresznyét a maradék cukorral és citromhéjjal ízesített kevés vízben roppanósra főzzük, belekeverjük a zselatint, majd langyosan a tortára terítjük, hűtőbe tesszük dermedni.
Tálaláskor tejszínhabrózsákkal és citromfűlevélkékkel díszítjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)