Cseresznyés linzertorta
			
			
				
			
		 
		
		
		
		
			Hozzávalók 
						
			
							
				
				| alapanyag | 
				kalória (kcal) | 
				fehérje (g) | 
				zsír (g) | 
				szénhidrát (g) | 
				rost (g) | 
				koleszterin (mg) | 
				
								
					| 1 db				
		vaníliarúd					 | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
				
				
						
					| 50 dkg				
		cseresznye					 | 
					65 | 
					0.8 | 
					0.3 | 
					14 | 
					1.9 | 
					0 | 
				
				
						
					| 12,5 dkg				
		liszt					 | 
					339 | 
					11.7 | 
					2.7 | 
					70.7 | 
					4.7 | 
					0 | 
				
				
						
					| 7,5 dkg				
		margarin					 | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
				
				
						
					| 5 dkg				
		porcukor					 | 
					400 | 
					0 | 
					0 | 
					100 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 adag				
		tojássárgája					 | 
					54 | 
					2.4 | 
					4.9 | 
					0.1 | 
					0 | 
					272 | 
				
				
						
					| 2,5 dl				
		habtejszín					 | 
					284 | 
					15.5 | 
					23.7 | 
					1.9 | 
					0 | 
					77 | 
				
				
						
					| 10 dkg				
		kristálycukor					 | 
					400 | 
					0 | 
					0 | 
					99.9 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 2 dkg				
		zselatin					 | 
					0 | 
					85 | 
					0.1 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					1 fél				
		citrom  					 | 
					31 | 
					0.4 | 
					0.6 | 
					2.3 | 
					5.3 | 
					0 | 
				
				
						
					|  ízlés szerint				
		konyhasó					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
		|  
				az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
				 | 
		 
		
		
						
			A lisztet, a porcukrot, a vajat, egy csipet sóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd hozzáadva a tojássárgáját csak addig gyúrjuk amíg a tészta összeáll. Fél-egy órára hűtőbe tesszük. Késfok vastagságúra nyújtjuk és kibélelünk vele egy tortaformát. Letakarjuk sütőpapírral, szárazbabot szórunk rá és 180 fokon 20 percig sütjük. Ez az úgynevezett vaksütés, majd a babot és a sütőpapírt levéve, még 5 percig sütjük. A zselatin felét előírás szerint beáztatjuk. A fele kristálycukorral és a vaníliarúddal felforraljuk a tejszínt, majd belekeverjük a beáztatott zselatint. Ha feloldódott, hagyjuk langyosra hűlni és a tésztára öntjük. A kimagozott cseresznyét a maradék cukorral és citromhéjjal ízesített kevés vízben roppanósra főzzük, belekeverjük a zselatint, majd langyosan a tortára terítjük, hűtőbe tesszük dermedni.
Tálaláskor tejszínhabrózsákkal és citromfűlevélkékkel díszítjük.
		
	        
	
        
        
    
    	
    
		Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)