Albán krémes
Hozzávalók
Albán krémes
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 tábla
étcsokoládé |
0 |
5.8 |
29.2 |
62 |
0 |
0 |
2 csomag
habfixáló |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 evőkanál
kakaópor |
313 |
18.5 |
21.7 |
10.5 |
37.7 |
0 |
4 evőkanál
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
5 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
igény szerint
mélyhűtött levelestészta |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Leveles vajastészta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kávéskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
ecet |
4 |
0.4 |
0 |
0.6 |
0 |
0 |
50 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Sárgakrém
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 liter
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
25 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
5 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
3 db
tojásfehérje |
14 |
3 |
0.1 |
0.2 |
0 |
0 |
15 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
1 db
vaníliarúd |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Albán krémes
Készíthetjük a tésztát magunk is, de bolti leveles tésztából is finom. A tésztát késfok vastagságúra nyújtsuk ki és így süssük meg, a leírás szerint. A tésztalapot, szükség szerint körbevágva, fektessük sütőkeretbe. A lapra öntsük rá, a forró sárgakrémet, majd simítsuk el a tetejét és hagyjuk kihűlni. A tejszínt a kakaóporral elkevert porcukorral és a habfixálóval verjük kemény habbá, majd kenjük a megdermedt sárgakrémre. A tetejére reszeljük rá az étcsokoládét. Vágjuk kockára és tálalásig tartsuk hűtőben.
Leveles vajastészta
40 dkg lisztből 7.5 dkg vaj hozzáadásával, a sót és az ecetet belekeverve, két-két és fél deci vízzel jól kidolgozott rétestésztát készítünk. A maradék 10 dkg lisztet gyorsan belegyúrjuk, a 40 dkg vajba, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg, és téglalap alakúra formázzuk. A vajasabb tésztát a hűtőbe tesszük és 25 perc elteltével a rétestésztát lóhere alakúra nyújtjuk. Ekkor a vajtéglát a közepére helyezzük és a tészta négy szélét egyenletesen behajtjuk.
Nyújtófával inkább könnyedén ütögetve, semmint nyújtva ellapítjuk, majd ujjnyi vastagra, téglalap formájúra kinyújtjuk. Szimplán behajtjuk, majd újból kinyújtjuk, és duplán hajtogatjuk. Minden hajtogatás után hűtőbe tesszük.
Szimpla hajtogatásnál, a tégla alakú tésztát gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk és a tészta két kér rövidebb élét egymás után behajtjuk, úgy, hogy három egyforma rétegű legyen a tészta. Dupla hajtogatásnál a két szélét behajtjuk, hogy a közepén találkozzanak, majd a tésztát, mint egy könyvet, összehajtjuk. Ekkor négy tésztaréteg keletkezik. Fél óra elteltével a szimpla és dupla hajtogatást megismételjük, majd újabb fél óra után a tésztát a szükséges vastagságúra kinyújtjuk és kiszúrjuk vagy feldaraboljuk.
A tepsi hátoldalán süssük, úgy, hogy a tészta felső részét fordítsuk alulra, előmelegített, 230 C°-os sütőben süssük 10-15 perc alatt, pirosra.
Sárgakrém
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kiegészítjük és egy csipet sót hozzáadva, elkezdjük habbá verni, amikor félkemény, belekeverjük a cukor kétharmadát, majd keményre verjük. Egy deci tejben simára keverjük a lisztet és a tojások sárgáját. A többi tejet, a vaníliarúd belsejét belekaparva, a rudat beledobva és a megmaradt cukrot hozzáadva, felforraljuk. Ha felforrt, a vanília rudat kidobjuk és állandó keverés mellett, belekeverjük a tojásos keveréket. Mire újraforr, gyakorlatilag be is sűrűsödik. A keverést ne hagyjuk abba. Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabot, és, még a lángon, keverjük egyneműre. A krémet azonnal, forrón használjuk fel.
Krémes, képviselőfánk töltésére ill. somlói galuskához való.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)