Krémes
			
			
				 
			
		 
		
		
		
		
			Hozzávalók 
						
			
			Krémes				
				
				| alapanyag | kalória (kcal)
 | fehérje (g)
 | zsír (g)
 | szénhidrát (g)
 | rost (g)
 | koleszterin (mg)
 | 
								
					| ízlés szerint				
		porcukor | 400 | 0 | 0 | 100 | 0 | 0 | 
				
						
					| igény szerint				
		mélyhűtött levelestészta | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
		| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | 
Leveles vajastészta				
				
				| alapanyag | kalória (kcal)
 | fehérje (g)
 | zsír (g)
 | szénhidrát (g)
 | rost (g)
 | koleszterin (mg)
 | 
								
					| 1 kávéskanál				
		konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
						
					| 1 teáskanál				
		ecet | 4 | 0.4 | 0 | 0.6 | 0 | 0 | 
				
						
					| 50 dkg				
		margarin | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 50 dkg				
		liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 | 
				
		| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | 
Sárgakrém				
				
				| alapanyag | kalória (kcal)
 | fehérje (g)
 | zsír (g)
 | szénhidrát (g)
 | rost (g)
 | koleszterin (mg)
 | 
								
					| 1 liter				
		tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 | 
				
						
					| 25 dkg				
		cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 | 
				
						
					| 5 db				
		tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 | 
				
						
					| 3 db				
		tojásfehérje | 14 | 3 | 0.1 | 0.2 | 0 | 0 | 
				
						
					| 15 dkg				
		liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 | 
				
						
					| 1 db				
		vaníliarúd | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 1 csipet				
		konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
		| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | 
		 
		
		
						
			
Krémes
Készíthetjük a tésztát magunk is, de bolti leveles tésztából is finom. A tésztát késfok vastagságúra nyújtsuk ki és így süssük meg, a leírás szerint. Az első tésztalapot, szükség szerint körbevágva, fektessük sütőkeretbe. A másik tésztát vágjuk hasonló méretűre, majd akkora kockákra, amekkora krémest szeretnénk. Az első lapra öntsük rá, a forró krémet, majd simítsuk el a tetejét és hagyjuk kihűlni. Ekkor, rakosgassuk a tetejére, az előre felvágott kockákat és hintsük meg porcukorral.
Leveles vajastészta
40 dkg lisztből 7.5 dkg vaj hozzáadásával, a sót és az ecetet belekeverve, két-két és fél deci vízzel jól kidolgozott rétestésztát készítünk. A maradék 10 dkg lisztet gyorsan belegyúrjuk, a 40 dkg vajba, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg, és téglalap alakúra formázzuk. A vajasabb tésztát a hűtőbe tesszük és 25 perc elteltével a rétestésztát lóhere alakúra nyújtjuk. Ekkor a vajtéglát a közepére helyezzük és a tészta négy szélét egyenletesen behajtjuk.
Nyújtófával inkább könnyedén ütögetve, semmint nyújtva ellapítjuk, majd ujjnyi vastagra, téglalap formájúra kinyújtjuk. Szimplán behajtjuk, majd újból kinyújtjuk, és duplán hajtogatjuk. Minden hajtogatás után hűtőbe tesszük.
Szimpla hajtogatásnál, a tégla alakú tésztát gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk és a tészta két kér rövidebb élét egymás után behajtjuk, úgy, hogy három egyforma rétegű legyen a tészta. Dupla hajtogatásnál a két szélét behajtjuk, hogy a közepén találkozzanak, majd a tésztát, mint egy könyvet, összehajtjuk. Ekkor négy tésztaréteg keletkezik. Fél óra elteltével a szimpla és dupla hajtogatást megismételjük, majd újabb fél óra után a tésztát a szükséges vastagságúra kinyújtjuk és kiszúrjuk vagy feldaraboljuk.
A tepsi hátoldalán süssük, úgy, hogy a tészta felső részét fordítsuk alulra, előmelegített,  230 C°-os sütőben süssük 10-15 perc alatt, pirosra. 
Sárgakrém
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kiegészítjük és egy csipet sót hozzáadva, elkezdjük habbá verni, amikor félkemény, belekeverjük a cukor kétharmadát, majd keményre verjük. Egy deci tejben simára keverjük a lisztet és a tojások sárgáját. A többi tejet, a vaníliarúd belsejét belekaparva, a rudat beledobva és a megmaradt cukrot hozzáadva, felforraljuk. Ha felforrt, a vanília rudat kidobjuk és állandó keverés mellett, belekeverjük a tojásos keveréket. Mire újraforr, gyakorlatilag be is sűrűsödik. A keverést ne hagyjuk abba. Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabot, és, még a lángon, keverjük egyneműre. A krémet azonnal, forrón használjuk fel.
Krémes, képviselőfánk töltésére ill. somlói galuskához való.
		
	        
	
        
        
    
    	
    
		Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)