Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Krémes

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 230 perc
Munkaidő: 45 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Desszert, Tojás, Gabonafélék, Tejtermékek, Tészták, Teaparti, Kártyaparti , Hétvégi ebéd, Buli, Csőben sült, Főtt, Édes, Hideg, Tésztafélék
Hozzávalók

Krémes
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
igény szerint mélyhűtött levelestészta ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Leveles vajastészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál ecet 4 0.4 0 0.6 0 0
50 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sárgakrém
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 liter tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
25 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
15 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db vaníliarúd ? ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Krémes
Készíthetjük a tésztát magunk is, de bolti leveles tésztából is finom. A tésztát késfok vastagságúra nyújtsuk ki és így süssük meg, a leírás szerint. Az első tésztalapot, szükség szerint körbevágva, fektessük sütőkeretbe. A másik tésztát vágjuk hasonló méretűre, majd akkora kockákra, amekkora krémest szeretnénk. Az első lapra öntsük rá, a forró krémet, majd simítsuk el a tetejét és hagyjuk kihűlni. Ekkor, rakosgassuk a tetejére, az előre felvágott kockákat és hintsük meg porcukorral.

Leveles vajastészta
40 dkg lisztből 7.5 dkg vaj hozzáadásával, a sót és az ecetet belekeverve, két-két és fél deci vízzel jól kidolgozott rétestésztát készítünk. A maradék 10 dkg lisztet gyorsan belegyúrjuk, a 40 dkg vajba, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg, és téglalap alakúra formázzuk. A vajasabb tésztát a hűtőbe tesszük és 25 perc elteltével a rétestésztát lóhere alakúra nyújtjuk. Ekkor a vajtéglát a közepére helyezzük és a tészta négy szélét egyenletesen behajtjuk.
Nyújtófával inkább könnyedén ütögetve, semmint nyújtva ellapítjuk, majd ujjnyi vastagra, téglalap formájúra kinyújtjuk. Szimplán behajtjuk, majd újból kinyújtjuk, és duplán hajtogatjuk. Minden hajtogatás után hűtőbe tesszük.
Szimpla hajtogatásnál, a tégla alakú tésztát gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk és a tészta két kér rövidebb élét egymás után behajtjuk, úgy, hogy három egyforma rétegű legyen a tészta. Dupla hajtogatásnál a két szélét behajtjuk, hogy a közepén találkozzanak, majd a tésztát, mint egy könyvet, összehajtjuk. Ekkor négy tésztaréteg keletkezik. Fél óra elteltével a szimpla és dupla hajtogatást megismételjük, majd újabb fél óra után a tésztát a szükséges vastagságúra kinyújtjuk és kiszúrjuk vagy feldaraboljuk.
A tepsi hátoldalán süssük, úgy, hogy a tészta felső részét fordítsuk alulra, előmelegített, 230 C°-os sütőben süssük 10-15 perc alatt, pirosra.

Sárgakrém
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kiegészítjük és egy csipet sót hozzáadva, elkezdjük habbá verni, amikor félkemény, belekeverjük a cukor kétharmadát, majd keményre verjük. Egy deci tejben simára keverjük a lisztet és a tojások sárgáját. A többi tejet, a vaníliarúd belsejét belekaparva, a rudat beledobva és a megmaradt cukrot hozzáadva, felforraljuk. Ha felforrt, a vanília rudat kidobjuk és állandó keverés mellett, belekeverjük a tojásos keveréket. Mire újraforr, gyakorlatilag be is sűrűsödik. A keverést ne hagyjuk abba. Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabot, és, még a lángon, keverjük egyneműre. A krémet azonnal, forrón használjuk fel.
Krémes, képviselőfánk töltésére ill. somlói galuskához való.Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)