Sárgabarackos túrós
Hozzávalók
Sárgabarackos túrós
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 evőkanál
sárgabarack lekvár |
263 |
0.4 |
0 |
64.5 |
0 |
0 |
1 evőkanál
zselatinpor |
0 |
85 |
0.1 |
0 |
0 |
0 |
6 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
2 dl
joghurt |
52 |
3.2 |
2.7 |
3.8 |
0 |
0 |
2 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
50 dkg
tehéntúró (félzsíros) |
62 |
3.2 |
3.3 |
4.8 |
0 |
0 |
50 dkg
sárgabarack |
49 |
0.9 |
0.1 |
10.2 |
2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Piskóta alaprecept
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
6 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
6 evőkanál
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
6 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Sárgabarackos túrós
A megsült piskótát visszatesszük az időközben folpackkal kibélelt tepsibe és a tetejét megkenjük a baracklekvárral. A sárgabarackot kimagozzuk és ízlés szerint meghámozzuk, majd feldaraboljuk. A joghurtot felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint, a tejszínt kemény habbá verjük. Az áttört túrót összeforgatjuk a barackdarabokkal, cukorral, a tejszínnel és a már langyos hűlt zselatinos joghurttal. A masszát a piskóta tetejére simítjuk, majd hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
Dermedés után szeletekre vágjuk, tálaláskor tejszínhabrózsákkal és citromfűlevélkékkel díszítsük.
Piskóta alaprecept
A tojásokat szétválasztjuk és tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével és a csipet sóval. A habot felváltva, az átszitált liszttel óvatosan belekeverjük a tojásos masszába, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral az alján kibélelt vagy vajazott, lisztezett (ha az oldalát is kikenjük nem jön fel szépen a tészta) kapcsos tortaformába öntjük és kb. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd a hőfokot 175 fokra levéve még 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e?
A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! A megsült piskótát 10 percig hagyjuk a nyitott sütőben hűlni, majd rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd megfordítva hagyjuk kihűlni.
Csak teljes kihűlés után vágjuk fel.
Ha tekercsnek vagy szeletnek készítjük másfél centi vastagon simítsuk a tepsibe. A sütési idő kb. 20 percre rövidül. Ha tekercsnek szánjuk a tészta aljáról a sütőpapírt lehúzva és megfordítva visszaterítve, még melegen feltekerjük, ha szeletnek, konyharuhán hagyjuk kihűlni.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)