Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sárgabarackos túrós

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Édes, Hideg, Tésztafélék, Gyümölcsök, Tejtermékek, Kímélő
Hozzávalók

Sárgabarackos túrós
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál sárgabarack lekvár 263 0.4 0 64.5 0 0
1 evőkanál zselatinpor 0 85 0.1 0 0 0
6 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dl joghurt 52 3.2 2.7 3.8 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
50 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
50 dkg sárgabarack 49 0.9 0.1 10.2 2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Piskóta alaprecept
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
6 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
6 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sárgabarackos túrós
A megsült piskótát visszatesszük az időközben folpackkal kibélelt tepsibe és a tetejét megkenjük a baracklekvárral. A sárgabarackot kimagozzuk és ízlés szerint meghámozzuk, majd feldaraboljuk. A joghurtot felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint, a tejszínt kemény habbá verjük. Az áttört túrót összeforgatjuk a barackdarabokkal, cukorral, a tejszínnel és a már langyos hűlt zselatinos joghurttal. A masszát a piskóta tetejére simítjuk, majd hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
Dermedés után szeletekre vágjuk, tálaláskor tejszínhabrózsákkal és citromfűlevélkékkel díszítsük.

Piskóta alaprecept
A tojásokat szétválasztjuk és tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével és a csipet sóval. A habot felváltva, az átszitált liszttel óvatosan belekeverjük a tojásos masszába, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral az alján kibélelt vagy vajazott, lisztezett (ha az oldalát is kikenjük nem jön fel szépen a tészta) kapcsos tortaformába öntjük és kb. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd a hőfokot 175 fokra levéve még 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e?
A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! A megsült piskótát 10 percig hagyjuk a nyitott sütőben hűlni, majd rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd megfordítva hagyjuk kihűlni.
Csak teljes kihűlés után vágjuk fel.

Ha tekercsnek vagy szeletnek készítjük másfél centi vastagon simítsuk a tepsibe. A sütési idő kb. 20 percre rövidül. Ha tekercsnek szánjuk a tészta aljáról a sütőpapírt lehúzva és megfordítva visszaterítve, még melegen feltekerjük, ha szeletnek, konyharuhán hagyjuk kihűlni.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)