Sárgabarackos túrós (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Molnárné
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Édes, Hideg, Tésztafélék, Gyümölcsök, Tejtermékek, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

Sárgabarackos túrós
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál sárgabarack lekvár 263 0.4 0 64.5 0 0
1 evőkanál zselatinpor 0 85 0.1 0 0 0
6 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dl joghurt 52 3.2 2.7 3.8 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
50 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
50 dkg sárgabarack 49 0.9 0.1 10.2 2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Piskóta alaprecept
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
6 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
6 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sárgabarackos túrós
A megsült piskótát visszatesszük az időközben folpackkal kibélelt tepsibe és a tetejét megkenjük a baracklekvárral. A sárgabarackot kimagozzuk és ízlés szerint meghámozzuk, majd feldaraboljuk. A joghurtot felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint, a tejszínt kemény habbá verjük. Az áttört túrót összeforgatjuk a barackdarabokkal, cukorral, a tejszínnel és a már langyos hűlt zselatinos joghurttal. A masszát a piskóta tetejére simítjuk, majd hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
Dermedés után szeletekre vágjuk, tálaláskor tejszínhabrózsákkal és citromfűlevélkékkel díszítsük.

Piskóta alaprecept
A tojásokat szétválasztjuk és tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével és a csipet sóval. A habot felváltva, az átszitált liszttel óvatosan belekeverjük a tojásos masszába, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral az alján kibélelt vagy vajazott, lisztezett (ha az oldalát is kikenjük nem jön fel szépen a tészta) kapcsos tortaformába öntjük és kb. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd a hőfokot 175 fokra levéve még 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e?
A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! A megsült piskótát 10 percig hagyjuk a nyitott sütőben hűlni, majd rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd megfordítva hagyjuk kihűlni.
Csak teljes kihűlés után vágjuk fel.

Ha tekercsnek vagy szeletnek készítjük másfél centi vastagon simítsuk a tepsibe. A sütési idő kb. 20 percre rövidül. Ha tekercsnek szánjuk a tészta aljáról a sütőpapírt lehúzva és megfordítva visszaterítve, még melegen feltekerjük, ha szeletnek, konyharuhán hagyjuk kihűlni.