Sárgabarackos túrós (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Molnárné A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Édes, Hideg, Tésztafélék, Gyümölcsök, Tejtermékek, Kímélő Hozzávalók 4 személyre: Sárgabarackos túrós
Piskóta alaprecept
Sárgabarackos túrós A megsült piskótát visszatesszük az időközben folpackkal kibélelt tepsibe és a tetejét megkenjük a baracklekvárral. A sárgabarackot kimagozzuk és ízlés szerint meghámozzuk, majd feldaraboljuk. A joghurtot felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint, a tejszínt kemény habbá verjük. Az áttört túrót összeforgatjuk a barackdarabokkal, cukorral, a tejszínnel és a már langyos hűlt zselatinos joghurttal. A masszát a piskóta tetejére simítjuk, majd hűtőszekrényben dermedni hagyjuk. Dermedés után szeletekre vágjuk, tálaláskor tejszínhabrózsákkal és citromfűlevélkékkel díszítsük. Piskóta alaprecept A tojásokat szétválasztjuk és tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével és a csipet sóval. A habot felváltva, az átszitált liszttel óvatosan belekeverjük a tojásos masszába, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze. Sütőpapírral az alján kibélelt vagy vajazott, lisztezett (ha az oldalát is kikenjük nem jön fel szépen a tészta) kapcsos tortaformába öntjük és kb. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd a hőfokot 175 fokra levéve még 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e? A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! A megsült piskótát 10 percig hagyjuk a nyitott sütőben hűlni, majd rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd megfordítva hagyjuk kihűlni. Csak teljes kihűlés után vágjuk fel. Ha tekercsnek vagy szeletnek készítjük másfél centi vastagon simítsuk a tepsibe. A sütési idő kb. 20 percre rövidül. Ha tekercsnek szánjuk a tészta aljáról a sütőpapírt lehúzva és megfordítva visszaterítve, még melegen feltekerjük, ha szeletnek, konyharuhán hagyjuk kihűlni. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||