Marhasült Yorkshire pudinggal
Hozzávalók
Marhaborda sütve
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 kg
marhaborda |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Yorkshire puding
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
10 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
16 teáskanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Marhaborda sütve
Ennek a csodálatos húsételnek az elkészítése, hazánkban, nem egyszerű. Érlelt marhahúsból kell készíteni és úgy elegáns, ha a bordákból egy rész rajtamarad a gerinccsonton, ezt a csontrészt kapargassuk le és burkoljuk alufóliába, hogy ne égjen meg. Jobb helyeken, ezt elvégzi a hentes.
A hús többi részét szórjuk meg gazdagon sóval, durvára őrölt borssal és kenjük be olajjal. Nagyméretű és vastagfalú serpenyőben süssük körbe a húst, amíg mindenütt szép aranybarna nem lesz, majd tegyük 240 fokra előmelegített sütőbe és süssük 20 percig. Csökkentsük a hőt 190 fokra és a hús minden kilójára, fél óra sütési időt számítva. Végül, még 10-20-30 percet attól függően, hogy mennyire szeretjük átsütve. Az elkészült sültet két rétegű alufóliával betekerjük és fél órát hagyjuk pihenni, hogy az értékes nedvek visszajussanak a hús széli részeibe is. A bordák között szeletelve tálaljuk.
Klasszikusan, yorkshire pudinggal, de párolt zöldséggel és sült burgonyával is remek.
Yorkshire puding
Fém muffinforma mélyedéseibe öntsük egy-egy teáskanál olajat. Tegyük 240 fokra előmelegített sütőbe, 10 percre. Közben a tészta hozzávalóit habverővel keverjük simára. Vegyük ki a muffinformát és öntsük a mélyedésekbe a tésztát, majd gyorsan tegyük vissza sütőbe. 10-12 perc alatt gyönyörű aranybarnára sülnek. A sütés alatt ne nyissuk ki a sütőajtót, mert nem jön fel a tészta.
Közvetlenül fogyasztás előtt készítsük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)