Marhasült Yorkshire pudinggal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Timmy
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Sós, Meleg, Húsfélék, Csőben sült, Tészták

Hozzávalók 4 személyre:

Marhaborda sütve
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 kg marhaborda 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Yorkshire puding
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
16 teáskanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Marhaborda sütve
Ennek a csodálatos húsételnek az elkészítése, hazánkban, nem egyszerű. Érlelt marhahúsból kell készíteni és úgy elegáns, ha a bordákból egy rész rajtamarad a gerinccsonton, ezt a csontrészt kapargassuk le és burkoljuk alufóliába, hogy ne égjen meg. Jobb helyeken, ezt elvégzi a hentes.
A hús többi részét szórjuk meg gazdagon sóval, durvára őrölt borssal és kenjük be olajjal. Nagyméretű és vastagfalú serpenyőben süssük körbe a húst, amíg mindenütt szép aranybarna nem lesz, majd tegyük 240 fokra előmelegített sütőbe és süssük 20 percig. Csökkentsük a hőt 190 fokra és a hús minden kilójára, fél óra sütési időt számítva. Végül, még 10-20-30 percet attól függően, hogy mennyire szeretjük átsütve. Az elkészült sültet két rétegű alufóliával betekerjük és fél órát hagyjuk pihenni, hogy az értékes nedvek visszajussanak a hús széli részeibe is. A bordák között szeletelve tálaljuk.
Klasszikusan, yorkshire pudinggal, de párolt zöldséggel és sült burgonyával is remek.



Yorkshire puding
Fém muffinforma mélyedéseibe öntsük egy-egy teáskanál olajat. Tegyük 240 fokra előmelegített sütőbe, 10 percre. Közben a tészta hozzávalóit habverővel keverjük simára. Vegyük ki a muffinformát és öntsük a mélyedésekbe a tésztát, majd gyorsan tegyük vissza sütőbe. 10-12 perc alatt gyönyörű aranybarnára sülnek. A sütés alatt ne nyissuk ki a sütőajtót, mert nem jön fel a tészta.
Közvetlenül fogyasztás előtt készítsük.