Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Mangoldos báránykrokett paradicsommártással

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Egyéb négylábúak 
Cimkék: Előételek, Húsételek, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Hétvégi ebéd, Bundázott , Hirtelen sült, Olajsütő, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Tésztafélék
Hozzávalók

Mangoldos báránykrokett paradicsommártással
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
20 dkg félbarna kenyér 259 9.8 1 52.3 0 0
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
25 dkg mangold 42 1.9 0.7 6 3.3 0
50 dkg bárányhús sovány 195 19.7 12.7 0.3 0 70
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Paradicsommártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
10 levél zellerzöld ? ? ? ? ? ?
1 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db alma  35 0.4 0.4 7 2.3 0
1 liter friss paradicsomlé 16 0.8 0 3.1 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mangoldos báránykrokett paradicsommártással
Tulajdonképpen, a maradék sült felhasználására született ez a recept. A sült húst, ha szükséges, csontozzuk ki. A mangoldot, ha nem egészen zsenge, sós vízben főzzük elő pár percet. Ha kihűlt, jól csavarjuk ki a nedvességet belőle. A kenyér héját vágjuk le és áztassuk a tejbe, ha jól megszívta magát, morzsoljuk el és jól nyomjuk ki a felesleges tejet. Az olajon enyhén pároljuk meg a hagymaféléket és az összes hozzávalót eresszük át húsdarálón. Keverjük a masszához a tojást, a reszelt sajtot és a fűszereket. Formáljunk rudacskákat, melyeket hempergessünk zsemlemorzsába, majd a kroketteket bő, középforró olajban süssük aranybarnára.
A paradicsommártással tálaljuk, ha főételként tálaljuk, párolt rizst kínáljunk hozzá.




Paradicsommártás
A paradicsomlébe tesszük a meghámozott és kicsumázott almát, a félbe vágott hagymát, a fokhagymát és a fűszereket. Csendes tűzön fél órát forraljuk. Az olajon kissé megpirítjuk a lisztet, majd hozzáöntjük a paradicsomlét és kiforraljuk. Dobjuk ki a babérlevelet, majd botmixerrel törjük át, részben csomómentes lesz, részben szétzúzza a főtt zöldségeket. Sóval, cukorral ízesítsük a szánk íze szerint.
Főtt húsok és krokettek mellé adhatjuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)