Lime tortaA zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A lime-ok héját lereszeljük, levüket kicsavarjuk és a mézzel együtt a mascarponéba keverjük. A joghurtot felmelegítjük, de ne forraljuk fel és a kicsavart zselatint oldódásig keverjük benne, majd a keményre vert tejszínnel a mascarponekrémbe forgatjuk. A piskótalap első karikáját a folpackkal kibélelt kapcsos formába visszatesszük és a krém harmadát rásimítjuk, ismét piskóta, krém, piskóta következik. Kissé lenyomkodjuk, majd dermedésig behűtjük. Kivesszük a tortát, a maradék krémet, vízgőz felett felmelegítve, a torta tetejére és oldalára kenjük. Az oldalát, a szárazon megpirított, mandulalapocskákkal bevonjuk. Visszatesszük a hűtőbe és tálalás előtt tejszínhabrózsákkal, vékony lime szeletekkel és szederrel díszítjük. Más bogyós gyümölcsöt is használhatunk.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Piskóta alapreceptA tojásokat szétválasztjuk és tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével és a csipet sóval. A habot felváltva, az átszitált liszttel óvatosan belekeverjük a tojásos masszába, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral az alján kibélelt vagy vajazott, lisztezett (ha az oldalát is kikenjük nem jön fel szépen a tészta) kapcsos tortaformába öntjük és kb. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd a hőfokot 175 fokra levéve még 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e?
A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! A megsült piskótát 10 percig hagyjuk a nyitott sütőben hűlni, majd rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd megfordítva hagyjuk kihűlni.
Csak teljes kihűlés után vágjuk fel.
Ha tekercsnek vagy szeletnek készítjük másfél centi vastagon simítsuk a tepsibe. A sütési idő kb. 20 percre rövidül. Ha tekercsnek szánjuk a tészta aljáról a sütőpapírt lehúzva és megfordítva visszaterítve, még melegen feltekerjük, ha szeletnek, konyharuhán hagyjuk kihűlni.