Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Lime torta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Édes, Savanyú, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék
Hozzávalók

Lime torta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál mandulalapocska 0 ? ? ? ? ?
igény szerint szeder ? ? ? ? ? ?
igény szerint habtejszín 284 15.5 23.7 1.9 0 77
5 lap zselatin 0 85 0.1 0 0 0
3 db lime 36 0.8 0.1 0.7 0.3 0
4 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 dl joghurt 52 3.2 2.7 3.8 0 0
20 dkg mascarpone 450 7 45 2 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Piskóta alaprecept
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
6 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
6 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Lime torta
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A lime-ok héját lereszeljük, levüket kicsavarjuk és a mézzel együtt a mascarponéba keverjük. A joghurtot felmelegítjük, de ne forraljuk fel és a kicsavart zselatint oldódásig keverjük benne, majd a keményre vert tejszínnel a mascarponekrémbe forgatjuk. A piskótalap első karikáját a folpackkal kibélelt kapcsos formába visszatesszük és a krém harmadát rásimítjuk, ismét piskóta, krém, piskóta következik. Kissé lenyomkodjuk, majd dermedésig behűtjük. Kivesszük a tortát, a maradék krémet, vízgőz felett felmelegítve, a torta tetejére és oldalára kenjük. Az oldalát, a szárazon megpirított, mandulalapocskákkal bevonjuk. Visszatesszük a hűtőbe és tálalás előtt tejszínhabrózsákkal, vékony lime szeletekkel és szederrel díszítjük. Más bogyós gyümölcsöt is használhatunk.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Piskóta alaprecept
A tojásokat szétválasztjuk és tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével és a csipet sóval. A habot felváltva, az átszitált liszttel óvatosan belekeverjük a tojásos masszába, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral az alján kibélelt vagy vajazott, lisztezett (ha az oldalát is kikenjük nem jön fel szépen a tészta) kapcsos tortaformába öntjük és kb. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd a hőfokot 175 fokra levéve még 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e?
A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! A megsült piskótát 10 percig hagyjuk a nyitott sütőben hűlni, majd rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd megfordítva hagyjuk kihűlni.
Csak teljes kihűlés után vágjuk fel.

Ha tekercsnek vagy szeletnek készítjük másfél centi vastagon simítsuk a tepsibe. A sütési idő kb. 20 percre rövidül. Ha tekercsnek szánjuk a tészta aljáról a sütőpapírt lehúzva és megfordítva visszaterítve, még melegen feltekerjük, ha szeletnek, konyharuhán hagyjuk kihűlni.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)