Tökös mákos rétes, anyukám féltve őrzött receptje
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
ízlés szerint
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
igény szerint
mák |
537 |
20.5 |
38.2 |
23.9 |
10 |
0 |
2 evőkanál
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
10 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
17.5 dkg
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
30 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
1 db
tök |
30 |
1.1 |
0.1 |
6.1 |
8.3 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A lisztből, tojásból és tejfölből tésztát gyúrtam, amit lisztezett nyújtólapon vékonyra kinyújtottam. Az olvasztott vajat elkevertem a 2 evőkanál liszttel és a tésztalapra kentem, majd jó szorosan feltekertem a lapot, mint a bejglit. A tésztát én 3 részre vágtam, nem akartam, hogy túl vékony legyen a tésztám a formázás miatt. Hűtőbe tettem a tekercseket és addig elkészítettem a tölteléket.
A mákot ledaráltam, nem mértem meg, csak úgy ránézésre saccoltam meg, összekevertem a porcukorral és a citromhéjjal. A tököt meghámoztam és legyalultam.
A tésztát elővettem a hűtőből és egyenként kinyújtottam a tekercseket, a tésztalap közepére halmoztam a cukros máktölteléket, majd megszórtam a tökkel és feltekertem a tésztát, jó szorosan A rétest sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, majd vajjal lekentem a tetejüket. 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt lett kész, langyosan szeleteltem és porcukorral megszórva tálaltam. Nagyon finom, a tök ízét nem lehet érezni, viszont kellően szaftossá teszi a tölteléket, jót lakmároztam belőle, a gyerekekkel együtt :)
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)