Tökös mákos rétes, anyukám féltve őrzött receptje
			
			
				
			
		 
		
		
		
		
			Hozzávalók 
						
			
							
				
				| alapanyag | 
				kalória (kcal) | 
				fehérje (g) | 
				zsír (g) | 
				szénhidrát (g) | 
				rost (g) | 
				koleszterin (mg) | 
				
								
					|  ízlés szerint				
		cukor					 | 
					402 | 
					0 | 
					0 | 
					99.9 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					|  ízlés szerint				
		citromhéj					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					|  igény szerint				
		mák					 | 
					537 | 
					20.5 | 
					38.2 | 
					23.9 | 
					10 | 
					0 | 
				
				
						
					| 2 evőkanál				
		finomliszt					 | 
					345 | 
					13.5 | 
					1 | 
					70.4 | 
					0.2 | 
					0 | 
				
				
						
					| 10 dkg				
		vaj					 | 
					372 | 
					27.7 | 
					28.1 | 
					1.6 | 
					0 | 
					100 | 
				
				
						
					| 17.5 dkg				
		tejföl (20%)					 | 
					216 | 
					3.3 | 
					20 | 
					3.9 | 
					0 | 
					110 | 
				
				
						
					| 1 db				
		tojás					 | 
					66 | 
					5.4 | 
					4.8 | 
					0.3 | 
					0 | 
					274 | 
				
				
						
					| 30 dkg				
		liszt					 | 
					339 | 
					11.7 | 
					2.7 | 
					70.7 | 
					4.7 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 db				
		tök					 | 
					30 | 
					1.1 | 
					0.1 | 
					6.1 | 
					8.3 | 
					0 | 
				
				
		|  
				az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
				 | 
		 
		
		
						
			A lisztből, tojásból és tejfölből tésztát gyúrtam, amit lisztezett nyújtólapon vékonyra kinyújtottam. Az olvasztott vajat elkevertem a 2 evőkanál liszttel és a tésztalapra kentem, majd jó szorosan feltekertem a lapot, mint a bejglit. A tésztát én 3 részre vágtam, nem akartam, hogy túl vékony legyen a tésztám a formázás miatt. Hűtőbe tettem a tekercseket és addig elkészítettem a tölteléket.
A mákot ledaráltam, nem mértem meg, csak úgy ránézésre saccoltam meg, összekevertem a porcukorral és a citromhéjjal. A tököt meghámoztam és legyalultam.
A tésztát elővettem a hűtőből és egyenként kinyújtottam a tekercseket, a tésztalap közepére halmoztam a cukros máktölteléket, majd megszórtam a tökkel és feltekertem a tésztát, jó szorosan A rétest sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, majd vajjal lekentem a tetejüket. 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt lett kész, langyosan szeleteltem és porcukorral megszórva tálaltam. Nagyon finom, a tök ízét nem lehet érezni, viszont kellően szaftossá teszi a tölteléket, jót lakmároztam belőle, a gyerekekkel együtt :)
		
	        
	
        
        
    
    	
    
		Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)