Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Diós csiga

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Teaparti, Kártyaparti , Uzsonna, Desszert, Buli, Húsvét, Göngyölt, Advent, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Gabonafélék, Gyümölcsök, Tejtermékek
Hozzávalók

Diós csiga
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
7 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
8 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 kiskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Töltelék
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1/2 dl rum 365 52 0 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
7 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
15 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
1 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Diós csiga
Először is minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. Futtassuk fel az élesztőt 1 deci langyos tejben, a cukor felével és evőkanálnyi liszttel. Közben szitáljuk át a lisztet, így levegősebb lesz a tészta. Mély tálba szórjuk a lisztet, a közepébe öntjük a megkelt élesztőt, a vajat és a tojássárgájákat, a sót és a maradék cukrot. Elkezdjük összedolgozni, közben fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet. Rugalmas, szálasan nyúló tésztát kell kapnunk. Dagasztógéppel kb 10 perc. Ha jó a tészta, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük, ez kb 1 óra. Ekkor finoman átgyúrjuk és téglalap alakú lappá nyújtjuk. Megkenjük evőkanálnyi olvasztott vajjal és rákenjük a kihűlt tölteléket, megszórjuk a mazsolával, majd feltekerjük és ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral borított tepsibe tesszük és még 20 percig kelni hagyjuk. 175 fokra előmelegített sütőben, úgy 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Szebb lesz, ha sütés közben megkenjük a tetejét tejes-tojással.


Töltelék
A felforralt tejbe szórjuk a dióval és fahéjjal elkevert cukrot, sót. Elkeverjük, majd hűlni hagyjuk. ha kihűlt belekeverjük a rumot.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)