Diós csiga
Hozzávalók
Diós csiga
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
7 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
8 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
2 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 kiskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Töltelék
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 evőkanál
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1/2 dl
rum |
365 |
52 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
7 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1.5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
15 dkg
dió |
654 |
18.6 |
57 |
11.7 |
7.5 |
0 |
1 maréknyi
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Diós csiga
Először is minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. Futtassuk fel az élesztőt 1 deci langyos tejben, a cukor felével és evőkanálnyi liszttel. Közben szitáljuk át a lisztet, így levegősebb lesz a tészta. Mély tálba szórjuk a lisztet, a közepébe öntjük a megkelt élesztőt, a vajat és a tojássárgájákat, a sót és a maradék cukrot. Elkezdjük összedolgozni, közben fokozatosan adjuk hozzá a maradék tejet. Rugalmas, szálasan nyúló tésztát kell kapnunk. Dagasztógéppel kb 10 perc. Ha jó a tészta, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük, ez kb 1 óra. Ekkor finoman átgyúrjuk és téglalap alakú lappá nyújtjuk. Megkenjük evőkanálnyi olvasztott vajjal és rákenjük a kihűlt tölteléket, megszórjuk a mazsolával, majd feltekerjük és ujjnyi szeletekre vágjuk. Sütőpapírral borított tepsibe tesszük és még 20 percig kelni hagyjuk. 175 fokra előmelegített sütőben, úgy 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Szebb lesz, ha sütés közben megkenjük a tetejét tejes-tojással.
Töltelék
A felforralt tejbe szórjuk a dióval és fahéjjal elkevert cukrot, sót. Elkeverjük, majd hűlni hagyjuk. ha kihűlt belekeverjük a rumot.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)