Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Párizsi torta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Karácsony, Bálint nap, Rakott, Csőben sült, Édes, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék, Gyümölcsök
Hozzávalók

Párizsi torta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 tábla tortabevonó étcsokoládé 0 ? ? ? ? ?
1/2 teáskanál szódabikarbóna 0 0 0 0 0 0
2 maréknyi rumos meggy ? ? ? ? ? ?
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1.5 teáskanál sütőpor 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 dl joghurt 52 3.2 2.7 3.8 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
12.5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Párizsi krém
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1/2 dl rum 365 52 0 0 0 0
30 dkg étcsokoládé 0 5.8 29.2 62 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Párizsi torta
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót összeszitáljuk. A langyos vajat a cukorral habosra verjük, majd a tojásokat, a tejet és a joghurtot alaposan belekeverjük. Több részletben, beleforgatjuk a lisztes keveréket. Sütőpapírral bélelt formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt tűpróbáig sütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni. A lapot visszatesszük a formába, és a krémbe belekeverjük a meggyet, majd a lapra kenjük. Megdermesztjük és bevonjuk a felolvasztott csokoládéval. Ismét dermedni hagyjuk, majd meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük.

Párizsi krém
A tejszínt a rummal és a cukorral felforraljuk, majd a darabokra tördelt, magas kakaótartalmú étcsokoládét, kevergetve, felolvasztjuk benne. Ha a csokoládé felolvadt benne, hűlni hagyjuk. Amikor már csak langyos, a szobahőmérsékletű, vajjal habosra keverjük.
Nugát, fatörzstorta, lúdláb, tátracsúcs készítéséhez és csokoládés torták töltéséhez, bevonásához alkalmazható.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)