Epres mézeskrémes
Hozzávalók
Epres mézeskrémes
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
45 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
15 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
3 evőkanál
libazsír |
897 |
0.5 |
99 |
0 |
0 |
107 |
4 evőkanál
méz |
327 |
0.4 |
0 |
81 |
0 |
0 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
4 evőkanál
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
1 kiskanál
szódabikarbóna |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
30 dkg
eper |
39 |
0.9 |
0.6 |
7.2 |
0.8 |
0 |
2 tábla
tortabevonó étcsokoládé |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Krém
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 fél
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
1 csomag
vaníliás cukor |
400 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
20 dkg
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
25 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
3 evőkanál
búzadara |
0 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Epres mézeskrémes
A liszt kivételével a langyos hozzávalókat elkeverjük, majd beledolgozzuk a lisztet, ha nagyon kemény a tészta pici tejet még tehetünk bele.
2 részre osztjuk és alaposan meglisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd sütőpapírra tesszük a lapokat és egymás után, egy nagy tepsi hátoldalán, 200 fokra előmelegített sütőben, 5-6 perc alatt aranybarnára sütjük a lapokat. Még melegen egyenesre vágjuk a széleket, mert kihűlve törik, de a töltéssel meg kell várni a teljes kihűlést.
Az elkészített tölteléket három részre osztjuk és mindkét lapot megkenjük. Az egyiket kirakjuk a feldarabolt eperszemekkel és a másik lapot a krémes felével ráborítjuk és gyengéden összenyomkodjuk. Végül a maradék krémmel a sütemény tetejét és oldalát vonjuk be. Tegyük hűtőbe dermedni. Tálalás előtt vonjuk be az előírás szerint felolvasztott csokoládéval.
Krém
A tejet felforraljuk és állandó keverés mellett beleöntjük a grízt, felfőzzük és kevergetve kihűtjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a cukorral, vaníliás cukorral a fél citrom héjával és levével habosra kevert vajat és ezzel is habosra keverjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)