Az előző napon beáztatott borsót leszűröm, leöblítem. 1 litenyi füstölt lében kezdem elfőzni. Beledobom a megtisztított vöröshagymát, a babérlevelet, a fokhagymagerezdet. Világos rántást készítek, a borsó levének egy ... tovább
A lencsét kiválogatjuk és előző este beáztatjuk. A szalonnát fölszeleteljük, jó húsos fajtát válasszunk, a szélét bevagdossuk, kiolvasztjuk, majd rádobjuk a nagy kockára hagyott hagymát. Együtt megpirítjuk, majd a ... tovább
A megmosott, megtisztított kagylót edénybe tesszük, a finomra vagdalt hagymával, petrezselyemzölddel meghintjük, megborsozzuk, s a fehérbort hozzáöntve, fedővel letakarva, gyors tűznél felforraljuk, néhány percig főzzük, míg a ... tovább
Az előző este beáztatott babot és csülköt az áztató vízzel együtt tegyük fel főni. Tegyünk bele néhány babérlevelet és lassan gyöngyözve főzzük egy órát. Amikor félig megfőtt a bab, tegyük bele a megtisztított és ... tovább
Mindkét hallapot sűrűn beirdalom, vagyis egészen a bőréig vágom, ügyelve arra, hogy a bőrt ne vágjam át. Megsózom. A töltelékhez a finomra vágott hagymát az olajon üvegesre fonnyasztom, majd ráteszem a vékonyra szeletelt gombát. ... tovább
8 dl vizet a cukorral és egy csipet sóval forraljunk fel. Adjuk hozzá a kimagozott meggyet, majd ha újból felforrt a csomómentesen elhabart tejszínnel sűrítsük be. Egy másik edényben a bort a szegfűszeggel, fahéjjal forraljuk össze. ... tovább
A rák súlya tisztítva értendő. Csak az élő állatokat használjuk fel. A kifejtett rákhúst diónyira daraboljuk. kockákra daraboljuk. Egy serpenyőben, egy kanálnyi kivételével felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a rákhúst. Óvatosan ... tovább
A szalonnát szeletekre vágom és az átválogatott és megmosott sárgaborsóval meg a fűszerekkel, bő liternyi vízben, fedő alatt, takarékon puhára főzöm. A babért kidobom, a hagymákat és a borsó harmadát kiveszem és némi lével ... tovább
A kakast feldaraboljuk és az aprólékot félretesszük. A kakasdarabokat, a durvára vágott zöldségeket és a fűszereket leöntjük a vörösborral, melybe brandyt és ecetet kevertünk. Jó minőségű, száraz, testes bort válasszunk. Egy ... tovább
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és kevés olajban megfuttatjuk. Rászórjuk a finomra vágott hagymát, és az egészet aranybarnára pirítjuk. Ezen a hagymás szalonnán pároljuk meg a felaprított zöldségeket, és ha már félpuhák, ... tovább