Rákpörkölt
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
80 dkg
zalai rák |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
200 |
15 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 evőkanál
pirospaprika |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 evőkanál
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
3 dl
húsalaplé |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A rák súlya tisztítva értendő. Csak az élő állatokat használjuk fel. A kifejtett rákhúst diónyira daraboljuk. kockákra daraboljuk. Egy serpenyőben, egy kanálnyi kivételével felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a rákhúst. Óvatosan kevergetve, hogy ne törjük össze, lassan pároljuk. Ha a levét elfőtte, lehúzzuk a tűzhelyről és hozzákeverjük a pirospaprikát, egy mokkáskanálnyi kivételével. Hozzáöntjük a forró húsalaplét és visszahelyezve a tűzhelyre, újraforraljuk. A tejszínben csomómentesre kevert liszttel sűrítjük, csak addig forraljuk, amíg a liszt nyers íze már nem érződik. Ízlés szerint sózzuk.
Tálalás előtt a maradék vajat és pirospaprikát óvatosan összemelegítjük és a tányéron ezt csepegtetjük a rákpörköltre. Párolt rizs adjunk köretnek.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)