Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Homár amerikai módon

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Hidegvérűek 
Cimkék: Előételek, Halak és hidegvérűek, Főétel, Főétel előtt, Párolt, Sós, Meleg, Hidegvérűek
Hozzávalók

Homár amerikai módon
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1.5 kg homár 56 11 0.6 1 0 200
1 db sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 szál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 dl konyak 246 0 0 1.7 0 0
20 dkg paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
1 dl húskivonat ? ? ? ? ? ?
1 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 csokor tárkony 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Barnamártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg borjúcsont 0 0 0 0 0 0
50 dkg marhacsont, ritka ? ? ? ? ? ?
15 dkg sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
15 dkg fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
10 dkg zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 dkg vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
1 csapott evőkanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
15 db bors 0 0 0 0 0 0
1 fej fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
15 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2.5 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
5 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dkg konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Homár amerikai módon
A friss homár farokrészét, 3 centis darabokra szeleteljük, majd a törzsét hosszában kettévágjuk, az ikráját és a törzséből kivett velőt a fele vajjal összeturmixoljuk és félretesszük. A zöldségeket apróra vágjuk, az olajon és a maradék vajon megpirítjuk, a rákszeleteket az megpirult zöldségre tesszük, erős tűzön tovább pirítjuk, majd ráöntve a konyakot, flambírozzuk és ha a láng kialszik a fehérbort ráöntjük. Hozzátesszük az összezúzott fokhagymát, fél deci húskivonatot, másfél deci barna mártást, az összevagdalt, lehéjazott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a fűszercsomót (petrezselyemszár, zellerlevél, kakukkfű, babérlevél, cérnával összekötve) és letakarva pároljuk 20 percig. A rákdarabokat kivesszük, lefedve melegen tartjuk. A mártásba belekeverjük a vajjal elkevert belső részt, felforraljuk, majd leturmixoljuk és átszűrjük. A finomra aprított tárkonyt, zöldpetrezselymet belekeverve, a rákdarabokra öntjük és forrón tálaljuk.
Párolt rizs az ajánlott körete.


Barnamártás
Az apróra vágott borjú- és marhacsontot, a kis kockára vágott vegyes zöldséget, hagymát, fokhagymát, zellert, gombaszárat, babérlevelet, egész borsot, kizsírozott tepsiben, forró sütőben barnára sütjük, néha megforgatjuk. Ha megpirult, kb. fél óra, fazékba tesszük, 2 l csontlével felengedjük, megsózzuk és feltesszük főni. Közben zsírban a cukrot aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a lisztet és barna rántást készítünk. Belekeverjük a lébe, hozzáadjuk a paradicsompürét, a jó minőségű vörös bort, a kakukkfüvet és egyenletes tűzön jól kiforraljuk, legalább 4-5 órát főzzük, egészen kis lángon. Időnként megkeverjük és lezsírozzuk, ha besűrűsödne csontlével engedjük fel. Ha nem lenne elég sűrű, akkor mindaddig főzzük, míg a kívánt sűrűséget eléri. Végül átszűrjük. A barna mártásnak szép simának, sötétbarna színűnek kell lennie, se túl híg, se túl sűrű ne legyen. A darabos anyagokat ne passzírozzuk bele, csak csöpögtessük le.
Érdemes nagyobb mennyiségben készíteni, jól tűri a mélyhűtést és egy napon sem lehet említeni, a zacskós változattal.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)