Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Keresés az összes tartalomban

Hús tartósítása zsírban

Régebben, megfelelő hűtőeszköz hiányában, a húsokat zsiradék alatt tárolták. A módszer alkalmas kolbász, máj, tepertő és hagyma eltevéséhez is.

A vákuumozás alapjai

A vákuum egy olyan térbeli térfogat, ami lényegében nem tartalmaz anyagot, így a benne lévő nyomás sokkal alacsonyabb, mint a standard légnyomás.

Sous Vide

Sous Vide (ejtsd: szu vid, magyarul vákuum alatt) Régi, új konyhatechnikai eljárásról van szó, mely a népi hagyományokat új tudományos felvetésekkel ötvözi. Az alacsony hőfokon főzés, a magas hőfokon pirítás nem új felfedezés, de a technológia jelentősen módosult.

A lecsóról

A lecsó ősi magyar étek! Egyesek szerint, Árpád apánk is, a lecsós bogrács mellett, vitatkozott az új földtörvényről az őslakosokkal. Nézzünk szembe azonban a rideg tényekkel!

A fondü

A fondü a svájci gasztronómia egyik gyöngyszeme. Igazi, borozgatós, beszélgetős, társasági étkezési forma. Közismert a sajtos, a húsos és a csokoládés változata.

Piroska (erdélyi ízesített paradicsom)

Érett paradicsomokat megmossuk és félbe vágva rácsra téve a sütőben megsütünk. A rács alá tegyünk tepsit, hogy a paradicsom leve erre csepegjen. Ha a paradicsom sülni kezd, tegyünk mellé a félbevágott hagymákat és kicsumázott, ... tovább

Sárgaborsó fasírt

A sárgaborsót és a barnarizst megfőzzük. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megsütjük, hozzákeverjük a sárgaborsós rizshez, fehérborssal, borsikafűvel, kakukkfűvel és majoránnával fűszerezzük. Formáljunk belőle ... tovább

Gesztenyével töltött libacomb

A gesztenyét megmossuk, a héját bevagdossuk, sütőben elősütjük, majd tejben megfőzzük. Miután leszűrtük, megtisztítjuk, és ledaráljuk. A gesztenyét a darált libamellel, tojással jól összedolgozzuk, közben sóval, borssal, ... tovább

Ludaskása

Az árpagyöngyöt a főzés előtt éjszakára hideg vízbe beáztatjuk. A libaaprólékot megtisztítjuk és feldaraboljuk. A sárgarépát, a fehérrépát megtisztítjuk és karikára vágjuk. A hagymát meghámozzuk, az egyiket apróra vágjuk, ... tovább

Tejszínes-kapros pulykaragu

A húst apró kockákra vágjuk. A finomra vágott hagymát serpenyőben kevés vajon üvegesre pároljuk, és a húst rátéve fehéredésig pirítsuk fehéredésig. Kevergessük folyamatosan , hogy minden darab egyformán átsüljön. Ezután 1 ... tovább