Káposztás pogácsa
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
4 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
15 dkg
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
50 dkg
rétesliszt |
349 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
3 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
1 fej
fehérkáposzta |
65 |
1.1 |
0.2 |
14.7 |
2.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A káposztát lereszeljük és besózva fél órát állni hagyjuk, majd jól kicsavarjuk. A cukorból kiskanálnyit a tejbe szórunk, a többit a felhevített olajban megbarnítjuk és a káposztát hozzákeverve szép aranylóra sütjük. Többször keverjük meg, hogy ne égjen le. Borsozzuk meg és hagyjuk kihűlni. Közben a cukros tejben futtassuk fel az élesztő. Gyúrjuk össze a lisztet, a sót, a langyos zsírt, a tojássárgájákat, az élesztős tejet és annyi tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Langyos helyen kelesszük a duplájára. Nyújtsuk ujjnyi vastagra és kenjük meg a káposztával. Hajtsuk négyrét, negyed óra múlva ismét nyújtás és hajtogatás következik, amit még egyszer ismételjünk meg. Végül kétujjnyira nyújtva, cakkozzuk be a tészta tetejét, szaggassuk ki és felvert tojással kenjük le. Sütőpapírral bélelt tepsibe téve, negyedórás kelesztés után, 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Lereszeljük a káposztát és félórára besózzuk. Kinyomkodjuk és az olajon a cukor¬ral, kevergetve szép barnára pirítjuk, erősen borsozzuk, majd kihűtjük. Összegyúrjuk a réteslisztet a margarinnal, a tejben megfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, sóval és annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a pirított káposztával, összehajtogatjuk, majd ismét kinyújtjuk. Ezt 3-4 szer ismételjük, végül 2-újnyi vas¬tagra kinyújtjuk. Tetejét rács alakban bevagdossuk és a tésztát nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét tojásfehérjével megkenjük, és 10 percet kelesztjük. Forró sütőben sütjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)