Gombás batyu
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
3 evőkanál
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
2 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
3 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
1 teáskanál
kakukkfű |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
bacon |
0 |
10 |
45 |
0 |
0 |
105 |
40 dkg
csiperke gomba |
39 |
5.9 |
0.2 |
3.3 |
1.9 |
0 |
2.5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
8 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 teáskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
3 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
60 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Egy deci langyos tejbe keverjük a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet a felfutott élesztővel, egy tojással és kiskanálnyi sóval és a maradék tejjel összegyúrjuk, majd beledagasztjuk a langyos vajat. Meleg helyen, kb. egy óra alatt, a duplájára kelesztjük. Amíg kel a gombát apróra, a vöröshagymát finomra vágjuk. A felforrósított olajban a kis kockára metélt bacont kisütjük, kivesszük a zsírból és félre tesszük. A zsiradékban megpároljuk a hagymát és gombát hozzáadva megpároljuk, végül a zsírjára sütjük. Közben, sózzuk, borsozzuk, a kakukkfűvel és a zúzott fokhagymával ízesítjük. A zsiradékot leöntjük, a gombához keverjük a bacont és hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. fél centi vastagra és 10 centis négyzetekre vágjuk. A töltelékhez a gombát annyi tejföllel, hogy kenhető legyen elkeverjük. Egy evőkanálnyi mennyiséget a tészta közepére halmozunk, majd átlósan a két sarkát a tetejére hajtjuk, a két szabad sarkot bekenjük a maradék felvert tojással és az is ráhajtjuk. Tepsibe tesszük a batyukat és még fél órát kelesztjük. A tetejüket tojással lekenve, 175 fokra előmelegített sütőben, jó negyed óra alatt aranybarnára sütjük.
Sör- vagy borkorcsolyának kitűnő, de uzsonnának is remek.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)