Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Gombás batyu

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Farsang, Szilveszter, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Gabonafélék, Tejtermékek, Zöldség, Gombafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
40 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
2.5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
8 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
60 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy deci langyos tejbe keverjük a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet a felfutott élesztővel, egy tojással és kiskanálnyi sóval és a maradék tejjel összegyúrjuk, majd beledagasztjuk a langyos vajat. Meleg helyen, kb. egy óra alatt, a duplájára kelesztjük. Amíg kel a gombát apróra, a vöröshagymát finomra vágjuk. A felforrósított olajban a kis kockára metélt bacont kisütjük, kivesszük a zsírból és félre tesszük. A zsiradékban megpároljuk a hagymát és gombát hozzáadva megpároljuk, végül a zsírjára sütjük. Közben, sózzuk, borsozzuk, a kakukkfűvel és a zúzott fokhagymával ízesítjük. A zsiradékot leöntjük, a gombához keverjük a bacont és hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. fél centi vastagra és 10 centis négyzetekre vágjuk. A töltelékhez a gombát annyi tejföllel, hogy kenhető legyen elkeverjük. Egy evőkanálnyi mennyiséget a tészta közepére halmozunk, majd átlósan a két sarkát a tetejére hajtjuk, a két szabad sarkot bekenjük a maradék felvert tojással és az is ráhajtjuk. Tepsibe tesszük a batyukat és még fél órát kelesztjük. A tetejüket tojással lekenve, 175 fokra előmelegített sütőben, jó negyed óra alatt aranybarnára sütjük.
Sör- vagy borkorcsolyának kitűnő, de uzsonnának is remek.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)