Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Húsvéti zsemle

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 130 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Szabadban, Főétel mellé, Buli, Húsvét, Csőben sült, Kemence, Sós, Édes, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 kiskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
8 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
4 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 evőkanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
10 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy tojássárgáját két evőkanál tejjel elkeverjük és hűtőbe tesszük. 2 deci langyos, cukrozott tejben fölfuttatjuk az élesztőt, a lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, majd az élesztős és a maradék langyos tejjel összegyúrjuk, amikor összeáll a tészta, hólyagosra dagasztjuk a lágy vajjal és a tojássárgájákkal. A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb egy óra). A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kissé kinyújtva megszórjuk a mazsolával és a felvagdalt rozmaring felével. Jól összegyúrjuk és 16 részre osztjuk. Vajjal kikent lábosba tesszük, nem túl szorosan egymás mellé, majd újabb fél órát kelesztjük. Lekenjük a félretett tejes tojással és megszórjuk a maradék rozmaringgal. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, csak utána szedjük szét a zsemléket.
A főtt sonka és tojás remek kiegészítője.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)