Húsvéti zsemle
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
5 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
3 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 kiskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
8 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
4 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
1 evőkanál
rozmaring |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Egy tojássárgáját két evőkanál tejjel elkeverjük és hűtőbe tesszük. 2 deci langyos, cukrozott tejben fölfuttatjuk az élesztőt, a lisztet tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, majd az élesztős és a maradék langyos tejjel összegyúrjuk, amikor összeáll a tészta, hólyagosra dagasztjuk a lágy vajjal és a tojássárgájákkal. A tésztát letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb egy óra). A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kissé kinyújtva megszórjuk a mazsolával és a felvagdalt rozmaring felével. Jól összegyúrjuk és 16 részre osztjuk. Vajjal kikent lábosba tesszük, nem túl szorosan egymás mellé, majd újabb fél órát kelesztjük. Lekenjük a félretett tejes tojással és megszórjuk a maradék rozmaringgal. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 25-30 perc alatt megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, csak utána szedjük szét a zsemléket.
A főtt sonka és tojás remek kiegészítője.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)