| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 4 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 45 dkg liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 |
| 10 dkg margarin | ? | ? | ? | ? | ? | ? |
| 1 db tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 |
| ízlés szerint konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 2 db
vöröshagyma |
40 | 1.2 | 0.1 | 8.3 | 3.1 | 0 |
| 20 dkg sertéshús közepes zsírtartalmú | 288 | 17.5 | 23.9 | 0.3 | 0 | 68 |
| ízlés szerint petrezselyemzöld | 61 | 4.4 | 0.4 | 9.8 | 4.3 | 0 |
| 2 evőkanál olaj | 899 | 0 | 99.9 | 0 | 0 | 0 |
| 1 evőkanál fűszerpaprika | 342 | 13 | 4 | 63 | 0 | 0 |
| 1 dl tej (3,6 %) | 273 | 26 | 27 | 0.5 | 0 | 92 |
| ízlés szerint bors | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 2 evőkanál tejszín | 372 | 21.5 | 30.6 | 2 | 0 | 90 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A tejet langyosítsuk meg, rakjunk bele kevés cukrot és futtassuk fel benne az élesztőt. A lisztet szitáljuk át és dolgozzuk össze a felfuttatott élesztővel, kevés sóval, olvasztott vajjal és egy tojással. Addig gyúrjuk míg sima tésztát nem kapunk ami elválik a tál falától. Takarjuk le és tegyük meleg helyre 30 percig. A töltelékhez daráljuk le a húst a hagymával. Az olajat hevítsük fel egy serpenyőben és állandó kevergetés mellett pirítsuk meg rajta a hagymás húst. Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a felaprított petrezselymet, sót, borsot és a tejszínt. A tésztát nyújtsuk kb 1 cm vastagra. Szaggassunk belőle 10 centis köröket. Minden kör egyik felére tegyünk egy kanál tölteléket, kenjük meg a szélét tojással és hajtsuk rá az üres felét úgy, hogy közben szorítsuk ki a levegőt belőle. Villával nyomkodjuk le a szélét és rakjuk tepsibe. Kenjük meg tojással és előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük meg.