Tepertős-túrós rétes
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 csomag
réteslap |
348 |
11.6 |
1.2 |
72.1 |
0.7 |
0 |
25 dkg
tepertő |
335 |
13.7 |
30.8 |
0.3 |
0 |
90 |
50 dkg
tehéntúró (félzsíros) |
62 |
3.2 |
3.3 |
4.8 |
0 |
0 |
4 evőkanál
búzadara |
0 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
1 teáskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
igény szerint
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tepertőt apró darabokra felvagdalom, majd a túróval, a darával, a tojássárgával és a tejföllel masszává keverem, ízlés szerint sózom, borsozom. Félreteszem és a zsírt meglangyosítom. Az egyik réteslapot enyhén nedves konyharuhára terítem, rétegenként megcsöpögtetem az olvasztott zsírral, majd a töltelék felét az egyik hosszanti szélére halmozom. A két rövidebb szélén egy-egy csíkot szabadon hagyok, ezt behajtom és a tésztát a konyharuha segítségével szorosan feltekerem és zsírral bekent sütőlapra teszem. A második csomaggal is így járok el. A tetejét lekenem zsírral elkevert tejföllel és előmelegített sütőben, 190 fokon kb. húsz perc alatt aranybarnára sütöm.
Kitűnő sör vagy borkorcsolya, de némi savanyúkáposztát kínálva mellé igazi téli vacsora.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)