Húsos gőzgombóc
Hozzávalók
Húsos gőzgombóc
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 maréknyi
spenót |
18 |
2.3 |
0.3 |
1.8 |
6.3 |
0 |
4 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
étkezési keményítő |
344 |
0.5 |
0 |
86 |
0 |
0 |
2 teáskanál
barnacukor |
391 |
0 |
0 |
97.4 |
0 |
0 |
1 evőkanál
osztrigaszósz |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 evőkanál
szójaszósz |
66 |
10.5 |
0.1 |
5.6 |
0 |
0 |
1 evőkanál
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
1 db
chili paprika |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kiskanál
gyömbér |
61 |
2.5 |
0.8 |
11 |
0 |
0 |
3 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 csokor
újhagyma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
csirkemell |
110 |
24.7 |
1 |
0.5 |
0 |
60 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tészta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
2 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 kávéskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Húsos gőzgombóc
A kicsontozott csirkemellet nagyon vékony csíkokra vágjuk és borsozva, esetleg gyengén sózva, a szószok is sósak!, a felforrósított olaj felében, hirtelen átsütjük. Kivesszük és lecsepegtetjük, ha langyosra hűlt, apróra daraboljuk. Közben a maradék felforrósított olajban, a szintén apróra darabolt újhagymát, fokhagymát, a kimagozott és vékonyra szelt chilit megsütjük. Hozzáadjuk a gyömbért, felöntjük a szószokkal és a borral, belekeverve a csirkehúst, felforraljuk. Hozzáöntjük a deci vízben elkevert keményítőt és rövid lére főzzük. Hagyjuk hűlni.
A közben megkelt tésztából formáljuk tojásnyi darabokat és lapítsuk tenyérnyire. A közepébe tegyünk teáskanálnyi tölteléket. A széleket összenyomva formáljunk gombócokat. A gőzölő rácsán terítsük el a spenótleveleket és helyezzük rá a gombócokat. Forrásban lévő víz felett gőzöljük negyed órát.
A megpárolódott spenóttal díszítve tálaljuk.
Megforrósított olajban a fokhagymát és újhagymát egy pillanat alatt átsütjük. Hozzáadjuk a fehér bort, szójaszószt, osztriga mártást és a cukrot, 20 mp-ig sütjük. Beleöntjük a vizet és felforraljuk. A feldarabolt húst is hozzáadjuk és 1 percig főzzük. Majd a keményítő-víz keveréket is hozzáadjuk, addig keverjük, míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Elfelezzük a tésztát és hengert formálunk belőle. Mindkét hengert tíz egyforma részre vágunk fel. 7-8 cm átmérőjű köröket formálunk belőlük, közepükbe 1 teáskanál tölteléket teszünk, és a széleket jól összenyomkodjuk. A gőzölőbe egy megnedvesített ruhát helyezünk, a gombócokat erre rakjuk és 15 percig gőzöljük. Melegen tálaljuk.
Megjegyzés: Hűtőben 1 hétig is elállnak, gőzöléssel újra melegíthetők.
A tészta
Másfél deci langyos vízbe szórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztel elkeverjük és felfuttatjuk. A lisztkupac közepébe öntjük és kb még másfél deci langyos vizet adva hozzá, lágy tésztává dolgozzuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük, ez kb egy óra.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)