Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Húsos gőzgombóc

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt tészták 
Cimkék: Húsételek, Tészták, Főétel, Hétvégi ebéd, Töltött, Gőzölt, Gőzpároló, Sós, Meleg, Gabonafélék, Zöldség, Húsfélék
Hozzávalók

Húsos gőzgombóc
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 maréknyi spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
2 teáskanál barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
1 evőkanál osztrigaszósz 0 ? ? ? ? ?
1 evőkanál szójaszósz 66 10.5 0.1 5.6 0 0
1 evőkanál száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 kiskanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
1 db csirkemell  110 24.7 1 0.5 0 60
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A tészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Húsos gőzgombóc
A kicsontozott csirkemellet nagyon vékony csíkokra vágjuk és borsozva, esetleg gyengén sózva, a szószok is sósak!, a felforrósított olaj felében, hirtelen átsütjük. Kivesszük és lecsepegtetjük, ha langyosra hűlt, apróra daraboljuk. Közben a maradék felforrósított olajban, a szintén apróra darabolt újhagymát, fokhagymát, a kimagozott és vékonyra szelt chilit megsütjük. Hozzáadjuk a gyömbért, felöntjük a szószokkal és a borral, belekeverve a csirkehúst, felforraljuk. Hozzáöntjük a deci vízben elkevert keményítőt és rövid lére főzzük. Hagyjuk hűlni.
A közben megkelt tésztából formáljuk tojásnyi darabokat és lapítsuk tenyérnyire. A közepébe tegyünk teáskanálnyi tölteléket. A széleket összenyomva formáljunk gombócokat. A gőzölő rácsán terítsük el a spenótleveleket és helyezzük rá a gombócokat. Forrásban lévő víz felett gőzöljük negyed órát.
A megpárolódott spenóttal díszítve tálaljuk.













Megforrósított olajban a fokhagymát és újhagymát egy pillanat alatt átsütjük. Hozzáadjuk a fehér bort, szójaszószt, osztriga mártást és a cukrot, 20 mp-ig sütjük. Beleöntjük a vizet és felforraljuk. A feldarabolt húst is hozzáadjuk és 1 percig főzzük. Majd a keményítő-víz keveréket is hozzáadjuk, addig keverjük, míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Elfelezzük a tésztát és hengert formálunk belőle. Mindkét hengert tíz egyforma részre vágunk fel. 7-8 cm átmérőjű köröket formálunk belőlük, közepükbe 1 teáskanál tölteléket teszünk, és a széleket jól összenyomkodjuk. A gőzölőbe egy megnedvesített ruhát helyezünk, a gombócokat erre rakjuk és 15 percig gőzöljük. Melegen tálaljuk.
Megjegyzés: Hűtőben 1 hétig is elállnak, gőzöléssel újra melegíthetők.


A tészta
Másfél deci langyos vízbe szórjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, kevés lisztel elkeverjük és felfuttatjuk. A lisztkupac közepébe öntjük és kb még másfél deci langyos vizet adva hozzá, lágy tésztává dolgozzuk. Meleg helyen a duplájára kelesztjük, ez kb egy óra.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)