Hordós savanyúság
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kávéskanál
citromsav |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
borkén |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
nátrium-benzoát |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
7 dkg
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
20 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
3 dl
ecet (20%-os) |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A hozzávalókat 3 liter vízben oldódásig keverjük. Természetesen a mennyiséget arányosan növelhetjük. Tiszta hordóba öntjük, ízlés szerint fűszerezzük mustármaggal, korianderrel, szemesborssal, köménymaggal, kaporral, babérlevéllel. A gondosan megmosott zöldségeket beledobjuk. Használhatunk uborkát, apró tököt, cukkínit, hagymát, paprikát, zöldparadicsomot, karfiolt, répát. A zöldségeket nem kell egyszerre belerakni, ahogy vásároljuk vagy a kertben szedjük, aszerint pakoljunk. Arra figyeljünk, hogy a lé mindig lepje el a belevalókat. Az új adalék hozzáadása után egy héttel már fogyaszthatjuk. Hűvös helyen tartva és a tisztaságra figyelve tavaszig eláll. Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)