Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Cigány vajda babos tyúkja

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Párolt, Főtt, Kemence, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bazsalikom 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
10 dkg paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
15 dkg vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
20 dkg szárazbab 314 21.9 1 54.1 24 0
1 dl étolaj 0 ? ? ? ? ?
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db tyúk ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tyúkot négy darabba vágjuk. Sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, olajban átforgatjuk és 10-12 órát letakarva a hűtőszekrénybe tesszük.
A nagy szemű babot enyhén sós vízben megfőzzük. A gombát, a vöröshagymát, a húsos füstölt szalonnát és a paradicsomot kockára vágjuk. Kevés olajon a füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk az összevágott anyagokat és kissé egybepirítjuk. Ezután a leszűrt babot hozzákeverjük, sóval, törött borssal és bazsalikommal fűszerezzük. A tyúkdarabokat kevés olajon szép pirosra sütjük, úgy, hogy mindkét oldalára átfordítjuk. Kevés vizet aláöntve, letakarva a sütőben puhára pároljuk. A megpárolt tyúkot kisebb darabokra vágjuk, pecsenyelevét a babhoz keverjük.
Tálaláskor a gombás babragut tálba tesszük, tetejére ültetve a szép piros tyúkdarabokat.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)