Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Füstölt csülök burgundi módra

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Párolt, Főtt, Kukta, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gombafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
15 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
2 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db füstölt csülök 366 17.2 33 0.1 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A füstölt csülköt egy éjszakára beáztatjuk, majd a kuktába párolórácsot teszünk és a csülköt ráhelyezzük. Mellédobjuk a megtisztított, nagyobb darabokra vágott zöldségeket, a szemesborsot, a babért, egy fej hagymát, két gerezd fokhagymát, a citrom héját, ráöntjük a bor felét és egy deci vizet és a kuktát lezárva, sípolástól számítva, úgy fél óra alatt, puhára főzzük. A kissé kihűlt csülköt kicsontozzuk és konyhai zsineggel szép formásra kötözzük. A felforrósított olajban körbepirítjuk, majd fél deci főzőlevet aláöntve, 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Közben a szaftjával néha meglocsoljuk. Ez idő alatt, a leszűrt főzőléről leszedett zsiradékban a finomra vágott hagymát megpirítjuk, belekeverjük a paradicsompürét és, ha élénk színét elvesztette, hozzáadjuk az apróra metélt gombát. Jól átpirítjuk, majd belekeverjük, az apróra vágott vagy villával összetört répaféléket és a zellert. Ezekkel is átforgatjuk, ízesítjük a citrom kicsavart levével, a zúzott fokhagymával, majd hozzáöntjük a főzőlét, a megmaradt bort és átforraljuk, végül belekeverjük a tejszínt. Ha szükséges megsózzuk, de óvatosan, mert a főzőlé is sós. Mártás sűrűségűre főzzük. A megsült csülökről lebontjuk a zsineget és felszeletelve előmelegített tálra tesszük. Leöntjük a mártással és burgonyafánkkal tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)