Burgonyás kenyér
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
5 dkg
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
1 evőkanál
tejpor (zsíros) |
507 |
25.5 |
27 |
37 |
0 |
92 |
1 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
35 dkg
burgonya |
94 |
2.5 |
0.2 |
20 |
2.5 |
0 |
1 kg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A burgonyát megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük. A puha burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük és hagyjuk kihűlni. Közben az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és negyed óra alatt felfuttatjuk. A langyos, átszitált lisztet, a burgonyát és a felfutott élesztőt egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Langyos vízben (kb. fél liter) feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott, de nem meleg zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állaga közepesen kemény. A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük és egy órát kelesztjük. Ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, előzőleg zsírral kikent tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk és 175 fokon 50-60 percig sütjük.
A sütő aljába kis tálban tegyünk vizet.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)